StoryEditor

KE wyjaśnia – wycofanie wołowiny z rynku, jest metodą zapobiegawczą!

Jyrki Katainen, wiceprzewodniczący Komisji Europejskiej podsumował w komunikacie, w związku z wątpliwościami państw członkowskich dotyczącymi bezpieczeństwa polskiej wołowiny, przebieg sytuacji i podjętych działań od stycznia do kwietnia 2019 r. po aferze z nielegalnym ubojem bydła w Polsce. 
10.04.2019., 09:04h
Komisja Europejska doskonale zna sprawę dotyczącą nielegalnego uboju bydła w polskiej ubojni. Natychmiast Komisja zwróciła się o przekazanie wszelkich informacji, aby móc rozpocząć dochodzenie, podjąć działania alarmujące w systemie wczesnego ostrzegania o bezpieczeństwie żywności i pasz, tak aby państwa członkowskie jak najszybciej dowiedziały się o sytuacji i mogły zareagować na swoich rynkach i wycofać mięso wołowe pochodzące z tej rzeźni – informuje wiceprzewodniczący KE. 

Celem Komisji było sprawdzenie czy polskie władze egzekwują wymogi UE dotyczące uboju, czy Inspekcja Weterynaryjna funkcjonuje prawidłowo, a zwierzęta są ubijane zgodnie z zasadami dobrostanu, a w zakładach jest utrzymana higiena. 

– W związku z tym oprócz działań i śledztw podjętych przez polskie władze, próbowano znaleźć wszystkie partie mięsa, aby państwa członkowskie mogły je wycofać z obrotu – podkreślił wiceprzewodniczący. 

Komisja Europejska w dniach 4-8 lutego br. skierowała do Polski zespół audytorów, który miał ocenić sytuację podczas kontroli głównych i terenowych instytucji i urzędów.

W rezultacie Komisja Europejska 8 lutego 2019 r. oficjalnie zwróciła się do Polski o natychmiastowe uruchomienie planu działania w celu zaradzenia niedociągnięciom zidentyfikowanym podczas audytu. 

Podczas spotkania stałego Komitetu KE 11 lutego 2019 r. Paweł Niemczuk, Główny Lekarz Weterynarii przedstawił wstępne wnioski i zalecenia KE. Kolejny audyt odbył się w kwietniu 2019 r., aby ocenić postępy prac. 

– Wpływ sytuacji na zdrowie publiczne można ocenić jedynie poprzez liczbę przypadków choroby u ludzi, które mogą być bezpośrednio związane ze szczepem drobnoustroju zidentyfikowanym w skażonej żywności. Przy braku takiego bezpośredniego skutku, bez wystąpienia ognisk czy epidemii choroby występującej bezpośrednio po spożyciu skażonej żywności nie uznaje się takiej żywności za niebezpieczną. Wycofanie mięsa z obrotu jest metodą zapobiegawczą wynikającą z regulacji UE o bezpieczeństwie żywności – dodał Katainen.


oprac. dkol na podst. pisma Komisji Europejskiej
Fot. europarl.europa.eu
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
01. listopad 2024 11:45