
Co więcej, ser będą mogli wytwarzać także cypryjscy Turkowie, pod warunkiem, że mleko użyte do jego produkcji będzie spełniać wszystkie standardy UE. Halloumi ma składać się z maksymalnie 50% mleka krowiego w połączeniu z mlekiem owczym i kozim.
– Cieszę się, że Halloumi wpisano do rejestru CHNP i CHOG, dzięki czemu dołączy do najlepszych produktów europejskiego rolnictwa i żywności wysokiej jakości – skomentował rejestrację komisarz UE ds. Rolnictwa, Janusz Wojciechowski. Jego zdaniem, ta rejestracja ChNP zapewnia równe i sprawiedliwe traktowanie wszystkich producentów po obu stronach (greckiej i tureckiej) i umożliwia konsumentom łatwiejsze zidentyfikowanie oryginalnego sera Halloumi.
Zdaniem Komisji, ten „historyczny pakiet” jest również wysoce symbolicznym krokiem w kierunku zbliżenia obu społeczności i wspólnej pracy na rzecz budowania zaufania.
Źródło: AgE
Fot. Twitter