Już w niedalekiej przyszłości hiszpańskie sieci handlowe oraz lokale gastronomiczne mogą zostać ukarane karą grzywny w wysokości od 2000 do 60 000 euro za brak informacji dla potencjalnych konsumentów o możliwości odbioru przez nich w placówce handlowej lub restauracji posiłków, które z powodu braku nabywców przeznaczone zostały do wyrzucenia. Hiszpański rząd zatwierdził już odpowiedni projekt ustawy, który przy dobrych wiatrach może wejść w życie z początkiem 2023 roku.
Hiszpania po wprowadzeniu przepisów byłaby trzecim krajem w UE – zaraz po Francji i Włoszech – gdzie wprowadzono przepisy mające na celu zapobieganie stratom i marnowaniu żywności.
Z szacunków resortu rolnictwa Hiszpanii wynika, że co roku wyrzucają 1,36 mln ton żywności, czyli ok. 30 kg jedzenia na każdego obywatela tego 47-milionowego kraju.
Oprac. na podstawie AgE
Hiszpania po wprowadzeniu przepisów byłaby trzecim krajem w UE – zaraz po Francji i Włoszech – gdzie wprowadzono przepisy mające na celu zapobieganie stratom i marnowaniu żywności.
Z szacunków resortu rolnictwa Hiszpanii wynika, że co roku wyrzucają 1,36 mln ton żywności, czyli ok. 30 kg jedzenia na każdego obywatela tego 47-milionowego kraju.
Oprac. na podstawie AgE
Fot. Envanto Elements