Władze Singapuru zgodziły się na przyjęcie mrożonego mięsa drobiowego już w grudniu 2017 roku. Jednak do otwarcia rynku potrzebne było spełnienie określonych wymogów i zatwierdzenie wzorów świadectw zdrowia dla mięsa mrożonego eksportowanego z Polski do Singapuru.
Jak dowiadujemy się z komunikatu na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii w wyniku decyzji podjętej przez służby weterynaryjne Singapuru zatwierdzenie do eksportu uzyskało 6 zakładów mięsa drobiowego, kolejne 3 podmioty sektora mięsa drobiowego będą mogły liczyć na uzyskanie uprawnień eksportowych w najbliższej przyszłości. Warunkiem zatwierdzenia tych podmiotów jest przekazanie dodatkowych informacji w związku ze złożonymi aplikacjami oraz w przypadku jednego zakładu konieczne jest dalsze uzupełnienie dokumentacji z działań naprawczych po kontroli singapurskiej w maju 2017 r.
Otwarcie rynku singapurskiego jest, według GIW zwieńczeniem wieloletnich wysiłków polskiej administracji rządowej oraz podmiotów branży drobiarskiej.
dkol/ na podst. wetgiw.gov.pl
dkol/ na podst. wetgiw.gov.pl