StoryEditor

Kołodziejczak wylądował w Japonii. Azjatycka podróż wiceministra

Wiceminister rolnictwa Michała Kołodziejczak w mediach społecznościowych zdał relację ze swojej wizyty w Japonii. Polityk gościł w Kraju Kwitnącej Wiśni od 10 do 14 marca i miał dość napięty grafik.

15.03.2025., 13:05h

– Bardzo dobre wieści z Japonii – tak zatytułował filmową relację z azjatyckiej podróży Michał Kołodziejczak na Facebooku. Polityk zapewnił, że polscy eksporterzy, dzięki jego wizycie w Tokio, zyskają jeszcze większy rynek dla naszych produktów żywnościowych. 

Czas na rozwój relacji handlowych

Co dokładnie się działo? Resort rolnictwa w komunikacie podkreśla, że Kołodziejczak ze swoim japońskim odpowiednikiem prowdził rozmowy dotyczące zwiększenia dostępu dla polskich produktów rolno-spożywczych do japońskiego rynku. 

Poza tym uczestniczył w uroczystym otwarciu targów Foodex Japan, na których swoje produkty prezentowało kilkudziesięciu wystawców z Polski.

MRiRW podaje, że w trakcie spotkania z wiceministrem Rolnictwa, Leśnictwa i Rybołówstwa Japonii Hirofumi Takinami wiceminister Michał Kołodziejczak omówił postulaty Polski w zakresie szerszego niż dotychczas otwarcia rynku Japonii dla polskich towarów rolnych.

W  trakcie rozmów wskazano na konieczność wzmocnienia dialogu w celu sprawnej finalizacji trwających uzgodnień. Kołodziejczak wyraził także nadzieję na likwidację barier administracyjnych, na jakie napotykają polscy przedsiębiorcy eksportujący do Japonii.

Więcej wołowiny trafi do Japonii?

image
FOTO: Facebook/michal.kolodziejczak.UGiM

Z kolei głównym tematem spotkania wiceszefa polskiego resortu rolnictwa z wiceministrem Zdrowia, Pracy i Opieki Społecznej Japonii Hirobumi Niki było zwiększenie możliwości eksportu polskiej wołowiny

Michał Kołodziejczak wyraził nadzieję, że przypadająca w 2025 r. dziesiąta rocznica ustanowienia Strategicznego Partnerstwa pomiędzy Polską a Japonią, a także planowana wizyta polskiego premiera w Japonii stanowią doskonałą okazję do sfinalizowania procedur dostępowych dla polskiej wołowiny i podrobów wołowych.

Kołodziejczak potwierdził gotowość Głównego Inspektoratu Weterynarii do kontynuowania dialogu na poziomie eksperckim. Wiceminister Hirobumi Niki zapewnił, że dołoży wszelkich starań, aby zakończyć te prace do września 2025 r.

Inteligentne technologie i targi

image
FOTO: Facebook/michal.kolodziejczak.UGiM

Podczas wizyty w Japonii wiceminister Kołodziejczak spotkał się także z wiceprezesem Krajowego Ośrodka Badań nad Rolnictwem i Żywnością (NARO) Tomoko Nishida. Wizyta była okazją do zapoznania się z przykładami stosowania inteligentnych technologii i nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie Japonii. Podczas spotkania strona japońska przedstawiła informacje o obszarach prowadzonych programów badawczych oraz statystyki dotyczących wpływu badań NARO na japońskie rolnictwo.

Ważnym aspektem wizyty ministra Michała Kołodziejczaka w Tokio było wsparcie polskich przedsiębiorców branży rolno-spożywczej obecnych na targach Foodex Japan, skupionych przede wszystkim na polskim stoisku narodowym „Poland Tastes Good”, zorganizowanym przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

– Polskie produkty spożywcze cieszą się coraz większym uznaniem na rynkach zagranicznych. Eksport rolno-spożywczy stanowi już 15 proc. całkowitego polskiego eksportu, osiągając w ubiegłym roku wartość ponad 53 miliardów euro. Z radością obserwuję, że polska żywność zdobywa uznanie wśród tak wymagających konsumentów, jak Japończycy – zauważył wiceminister podczas uroczystego otwarcia stoiska KOWR. 

image
MRiRW podaje, że w tym roku na polskim stoisku podczas targów Foodex Japan swoją ofertę zaprezentowało 40 firm.
FOTO: KOWR

W tym roku na polskim stoisku narodowym na targach Foodex Japan swoją ofertę zaprezentowało 40 firm, promując na rynku japońskim m.in. produkty mleczne, drób, produkty rybne, soki, koncentraty i przetwory owocowe, kawa naturalna i zbożowa, mrożone owoce i warzywa, przyprawy, hummus, słone i słodkie przekąski, produkty śniadaniowe oraz słodycze.

Wiceszef polskiego resortu rolnictwa odwiedził również stoiska organizowane przez Krajową Izbę Gospodarczą i Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.

Michał Kołodziejczak uczestniczył także w spotkaniu biznesowym w Ambasadzie RP w Tokio, organizowanym przez Krajową Izbę Gospodarczą Centrum Promocji, na którym powitał uczestników spotkania – polskich producentów żywności oraz przedstawicieli japońskiego biznesu.  

Krzysztof Zacharuk
Autor Artykułu:Krzysztof Zacharuk
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
15. marzec 2025 16:02