StoryEditor

Komisja AGRI – należy uruchomić dopłaty do przechowywania drobiu i cielęciny

Skutki koronakryzysu nadal odczuwają producenci wołowiny, drobiu i cielęciny. Ceny nadal są niskie, a stabilizacja następuje bardzo powoli. Rynek unijny jest bardzo wrażliwy na wszelkie zmiany i natychmiast reaguje. 
07.07.2020., 11:07h
Epidemia koronawirusa znacząco wpłynęła na sektor mięsa wołowego, cielęcego oraz drobiowego. Przedstawiciele Komisji Europejskiej podczas posiedzenia komisji AGRI debatowali na temat sytuacji na rynku mięsa. Według ekspertów sytuacja powoli stabilizuje się, jednak do uzyskania poziomu sprzed pandemii będzie trzeba poczekać nawet pół roku.

Producenci cielęciny i drobiu podkreślają trudną sytuację wynikającą z utrzymujących się niskich cen i spadku zapotrzebowania, który nastąpił w wyniku zamknięcia sektora HORECA. W analizie ryzyka nie została uwzględniona cielęcina, a okazuje się, że sytuacja w okresie największych ograniczeń była bardzo trudna, gdyż ceny spadły znacząco u największych producentów, co pociągnęło za sobą obniżki stawek w innych krajach. Przedstawiciele KE podkreślili, że równie ciężką sytuację mają producenci drobiu. 

Z obserwacji ekspertów wynika, że we wszystkich sektorach następuje stopniowe podnoszenie się z kryzysu wraz ze znoszeniem kolejnych ograniczeń. Przedstawiciele KE spodziewają się większego ożywienia na rynku mięsa w najbliższych tygodniach. 

Przedstawiciele KE w związku z niskim wykor...
Pozostało 74% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. styczeń 2025 17:54