![250292](https://static.topagrar.pl/images/2024/06/18/o_250292_1280.webp)
Producenci cielęciny i drobiu podkreślają trudną sytuację wynikającą z utrzymujących się niskich cen i spadku zapotrzebowania, który nastąpił w wyniku zamknięcia sektora HORECA. W analizie ryzyka nie została uwzględniona cielęcina, a okazuje się, że sytuacja w okresie największych ograniczeń była bardzo trudna, gdyż ceny spadły znacząco u największych producentów, co pociągnęło za sobą obniżki stawek w innych krajach. Przedstawiciele KE podkreślili, że równie ciężką sytuację mają producenci drobiu.
Z obserwacji ekspertów wynika, że we wszystkich sektorach następuje stopniowe podnoszenie się z kryzysu wraz ze znoszeniem kolejnych ograniczeń. Przedstawiciele KE spodziewają się większego ożywienia na rynku mięsa w najbliższych tygodniach.
Przedstawiciele KE w związku z niskim wykor...