Kilka dni temu unijny komisarz zobowiązał się do podjęcia odpowiednich kroków, mających na celu wprowadzenie dopłat do prywatnego pzrechowywania mięsa wieprzowego. Według niego właśnie to będzie najbardziej efektywnym narzędziem w walce ze skutkami embarga. Wsparcie rynku wieprzowego jest według niego konieczne, dlatego za uzasadnione uważa otwarcie prywatnych magazynów wieprzowiny. Dzięki temu możliwe będzie zredukowanie nadmiaru towaru (mięsa wieprzowego) na rynku, wpłynie to także na jego stabilizację, a także bezpośrednio na finanse rolników.
Taka deklaracja została bardzo szybko przyjęta przez środowiska rolnicze. Rolnicy od dawna walczą o wprowadzenie konkretnych działań, w celu poprawy sytuacji na rynku. Od kilku miesięcy ministrowie z wielu krajów walczą także o wprowadzenie takich środków.
Podczas dzisiejszej konferencji prasowej szef polskiego resortu rolnictwa poinformował, że Komisja Europejska wydała już stosowne rozporządzenie w tej sprawie. Dzięki niemu zakłady przetwórcze będą mogły uzyskać dopłaty do przechowywanego przez okres od 3 do 5 miesięcy mięsa wieprzowego. Stawka za miesiąc przechowywania 1 tony wieprzowiny wyniesie od 210 do 305 euro.
Zdaniem ministra Sawickiego dopłaty powinny wywołać większy popyt na rynku wieprzowiny i spowodować wzrost cen skupu tuczników.
e-abi, bcz