Copa-Cogeca podkreśliła, że społeczność rolnicza wspiera unijne cele klimatyczne i robi wszystko co w jej mocy, aby zmniejszyć wpływ działalności rolniczej na środowisko poprzez stosowanie zrównoważonych praktyk. Może to doprowadzić do redukcji emisji amoniaku, metanu i tlenku azotu, bez uszczerbku dla produkcji żywności. Jednak propozycja Komisji dotycząca dyrektywy w sprawie emisji przemysłowych (IED) nie bierze pod uwagę aspektu produkcji żywności i nakłada nadmierne ograniczenia na sektor rolny.
Co jest w dyrektywie IED?
Dyrektywa o emisjach przemysłowych (IED) zakłada, że gospodarstwa rodzinne powyżej 150 dużych jednostek przeliczeniowych (DJP), będą traktowane jako „instalacje rolno-przemysłowe”. Jednocześnie włącza pod działanie tych przepisów sektor bydła mięsnego. - Rolnicy w żadnym wypadku nie mogą być uznawani za przedsiębiorstwa „przemysłowe”. Ponadto porównanie to ma również negatywny wpływ na powszechne rozumienie rolnictwa przez konsumentów, co stwarza istotne ryzyko spadku zaufania konsumentów UE do unijnych produktów rolnych – czytamy w stanowisku Copa-Cogeca.
Projekt do gruntownej zmiany
Z analiz C...