
Z danych PFHBMiPM wynika, że na globalnym rynku mleka utrzymuje się trend spadkowy. Piąta w tym roku aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade w dniu 3 marca zakończyła się na minusie. Były to trzecie z kolei notowania, na których odnotowano spadek cen produktów mleczarskich. Ogólny indeks cenowy spadł o 1,2%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3112 USD. Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań większości oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe spadki odnotowano w przypadku maślanki w proszku, sera Cheddar oraz odtłuszczonego mleka w proszku. Największy wzrost miały notowania laktozy. A to przekłada się również na sytuację krajową. Przeciętna cena mleka w styczniu była o 1,8% niższa niż w grudniu 2019 roku oraz o 2,5% niższa niż w styczniu 2019 roku.
Podczas dyskusji na grupie roboczej Copa-Cogeca "Mleko i produkty mleczne" zwrócono uwagę na zagrożenie jakie niesie dla rynku epidemia koronawirusa. Eksperci Komisji Europejskiej poinformowali, że można spodziewać się krótkoterminowych zawirowań w handlu wynikających z faktu, że zakłócony został łańcuch dostaw do Chin. Kwarantanny w chińskich miastach spowodowały, że wiele transportów nie zostało rozładowanych w portach. Zdaniem Komisji Europejskiej eksport unijnych artykułów mleczarskich może więc wyhamować, ale tylko na chwilę. Chiny w zeszłym roku importowały dużo produktów mleczarskich, więc na razie dysponują zapasami. Ale gdy te skończą będą musieli ponownie zacząć importować i handel wróci do poprzedniego poziomu. wk