Projekt opiera się na hodowli roślin na odpowiednich pożywkach wodnych, bez użycia gleby. Dzięki temu instalację można dostosować do każdych warunków klimatycznych, urbanistycznych i środowiskowych. Podobne rozwiązania są coraz częściej wykorzystywane w Stanach Zjednoczonych oraz Azji, jako bezpieczniejsza i bardziej dochodowa alternatywa dla produkcji żywności w tradycyjnym modelu rolnictwa.
Planowana instalacja zajmie 4656 mkw. powierzchni upraw na 11 poziomach, a spodziewane miesięczne zbiory sałaty wyniosą ponad 545 tys. sztuk. W 900 metrach sześciennych basenów każdego miesiąca Plantlab wyhoduje ponad 4800 kg jesiotra.
- Nasza instalacja będzie pierwszym w Europie systemem aquaponicznym do produkcji zdrowej żywności na masową skalę. Naszym zdaniem dzięki wysokiej efektywności i całkowitemu uniezależnieniu od warunków zewnętrznych, projekt ma szansę zapoczątkować nowy trend i stać się odpowiedzią na wyzwania współczesnego rolnictwa związane z erozja gleb, zwiększaniem obszarów zurbanizowanych i przeludnieniem - powiedział Łukasz Maciak, prezes zarządu Plantlab Sp. z o.o.
Spółka Plantlab została utworzona w 2016 r. i działa w branży biotechnologicznej. Na realizację tego projektu otrzymała ok. 12 mln zł dofinansowania z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.
Źródło: wiadomoscihandlowe.pl
Fot. Firmowe
StoryEditor
Kutno: produkcja sałaty rzymskiej oraz jesiotra przy wykorzystaniu technologii aquaponicznej
Firma Plantlab ma zamiar zbudować najnowocześniejszą w Europie instalację aquaponiczną do produkcji sałaty rzymskiej i jesiotra. Spółka wynajęła w tym celu 2702 mkw. powierzchni w parku logistycznym Hillwood Kutno.