
Planowana instalacja zajmie 4656 mkw. powierzchni upraw na 11 poziomach, a spodziewane miesięczne zbiory sałaty wyniosą ponad 545 tys. sztuk. W 900 metrach sześciennych basenów każdego miesiąca Plantlab wyhoduje ponad 4800 kg jesiotra.
- Nasza instalacja będzie pierwszym w Europie systemem aquaponicznym do produkcji zdrowej żywności na masową skalę. Naszym zdaniem dzięki wysokiej efektywności i całkowitemu uniezależnieniu od warunków zewnętrznych, projekt ma szansę zapoczątkować nowy trend i stać się odpowiedzią na wyzwania współczesnego rolnictwa związane z erozja gleb, zwiększaniem obszarów zurbanizowanych i przeludnieniem - powiedział Łukasz Maciak, prezes zarządu Plantlab Sp. z o.o.
Spółka Plantlab została utworzona w 2016 r. i działa w branży biotechnologicznej. Na realizację tego projektu otrzymała ok. 12 mln zł dofinansowania z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.
Źródło: wiadomoscihandlowe.pl
Fot. Firmowe