Konkurs AgroLiga na szczeblu wojewódzkim jest organizowany przez wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego, na szczeblu krajowym zaś przez redakcję audycji rolnych TVP i stowarzyszenie AgroBiznesKlub.
Konkurs organizowany jest w dwóch kategoriach: gospodarstw rolnych i firm. W każdej z nich przyznawane są tytuły laureatów krajowych, wicemistrzów oraz mistrzów krajowych AgroLigi.
W kategorii „Rolnicy” tytułem laureatów krajowych uhonorowano:
- Danutę i Ryszarda Błaszkiewiczów z Rakowa w woj. kujawsko-pomorskim, których gospodarstwo specjalizuje się w hodowli i chowie trzody chlewnej,
- Jadwigę i Bartłomieja Gorłów z miejscowości Zatyki z woj. warmińsko-mazurskiego, specjalizujących się w produkcji mleka,
- Martę i Dariusza Kamińskich z Poniatowa w woj. mazowieckim, którzy specjalizują się w tuczu trzody chlewnej oraz prowadzą firmę „Marco-Polo” produkującą maszyny i urządzenie rolnicze,
- Wiesława Korbala z Dębicy w woj. Zachodniopomorskim, specjalizującego się w towarowej produkcji roślinnej oraz hodowli koni zimnokrwistych,
- Katarzynę i Wojciecha Lechowskich z Mykanowa z woj. Śląskiego, specjalizujących się w uprawie szklarniowej,
- Annę i Adama Ogorzałków z Czernięcina w woj. Lubelskim, których gospodarstwo specjalizuje się w produkcji mleka,
- Katarzynę i Macieja Wojtuniaków z Wydrzyna w woj. łódzkim, specjalizujących się w produkcji ziemniaków.
W kategorii „Firmy” tytułem laureatów krajowych uhonorowano firmy:
- Skotarek – Produkcja Maszyn Rolniczych i Części z Góry w woj. dolnośląskim,
- Firma Handlowo-Usługowa Jan Chudaś z Lipówki w woj. lubelskim,
- Gospodarstwo Ogrodnicze – Szkółka Bonsai Alfred Rostkowski z Sulęcina w woj. lubuskim,
- Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimiera Stopa, z Dulczy Wielkiej w woj. podkarpackim,
- Zakład Przetwórstwa Mięsnego w Godziszczach w woj. śląskim,
- Ogrodnictwo „Krzak” z miejscowości Brześce w woj. Świętokrzyskim,
- Serafin z Borzęcina w woj. zachodniopomorskim,
W kategorii „Rolnicy” tytułem wicemistrzów krajowych uhonorowano:
- Mirosławę, Kazimierza i Leszka Grodzich z Krzyżanek w woj. Wielkopolskim, prowadzących gospodarstwo specjalizujące się w chowie trzody w cyklu zamkniętym,
- Alicję i Andrzeja Koconiów z Łososiny Dolnej w woj. małopolskim, których gospodarstwo specjalizuje się w szklarniowej produkcji pomidorów i ogórków,
- Danutę i Adama Kowalów z Futorów w woj. Podkarpackim, specjalizujących się w uprawie warzyw i produkcji wyrobów plecionkarskich z wikliny,
- Sylwię i Krzysztofa Ostrowskich z Dobrocina w woj. Dolnośląskim, prowadzących gospodarstwo „Marianówek”, specjalizujące się w towarowej produkcji roślinnej i produkcji bydła.
W kategorii „Firmy” tytułem wicemistrzów krajowych uhonorowano:
- Szkółkarstwo Owocowo-Ozdobne „Niedźwiedź” w Starym Dworze w woj. kujawsko-pomorskim,
- Przetwórstwo Mięsne Płatek sp.j. w Nowej Wsi Szlacheckiej w woj. małopolskim,
- Provitus Dąbrowski Malesa sp.j. z Radzymina w woj. mazowieckim,
- Firmę Metal-Fach z Sokółki w woj. podlaskim,
- Firmę Działpol z Działynia w woj. wielkopolskim.
Pierwszym wicemistrzem AgroLigi 2015 w kategorii firm została firma Agro-Kocięba z Czarnocina w woj. łódzkim, nagrodę odebrali właściciele Jadwiga i Bogdan Kociębowie.
- Anna i Sylwester Jaszczołtowie z Jaszczołtów w woj. Podlaskim, specjalizujący się w produkcji mleka (240 ha, roczna produkcja 1,6 mln litrów),
- Sylwia i Zdzisław Wawrzyńczykowie Gospodarstwo Specjalistyczne Uprawa Warzyw Gruntowych, Nowe Miasteczko w woj. lubuskim (75 ha, specjalizacja w uprawie rzodkiewki – 250 tys. pęczków dziennie).
Mistrzem krajowym AgroLigi 2015 w kategorii „Firmy” została firma Dramiński SA z Olsztyna.
Podczas gali AgroLigi 2015 za wybitne zasługi w rozwijaniu polsko-amerykańskiej współpracy gospodarczej, naukowej i uczelnianej, prezydent Andrzej Duda odznaczył Krzyżem Kawalerskim Orderu Zasługi Rzeczypospolitej Jimmy’ego Mazurkiewicza. Mazurkiewicz jest profesorem jednej z największych uczelni w USA – Texas A & M University. Promuje Polskę i polską gospodarkę w USA, organizuje wizyty studyjne polityków, przedsiębiorców, rolników i naukowców amerykańskich w Polsce.
gi