W mieście Rehovot w Izraelu otwarto pierwszy na świecie przemysłowy zakład produkcji mięsa hodowlanego, należący do startupu Future Meat Technologies. Zakład znajduje się w sąsiedztwie Instytutu Naukowego Weizmanna i Wydziału Rolniczego Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie i produkuje dziennie 500 kg mięsa „wolnego od uboju” (odpowiednik 5000 burgerów).
Jak dotąd naukowcom udało się stworzyć w laboratorium kurczaka, wieprzowinę i jagnięcinę, podczas gdy wołowina ma być produkowana w ciągu najbliższych kilku miesięcy.
– Otwarcie zakładu stanowi ogromny krok na drodze Future Meat Technologies na rynek, służąc jako kluczowy czynnik umożliwiający wprowadzenie naszych produktów na półki sklepowe do 2022 roku. Posiadanie działającej linii przemysłowej przyspiesza kluczowe procesy, takie jak regulacje i rozwój produktów – powiedział Rom Kshuk, CEO Future Meat Technologies, dla Jewish News Syndicate. Jak poinformowała firma, produkty powstają bez modyfikacji genetycznych.
Oczekuje się również, że proces produkcyjny Future Meat będzie generował o 80% mniej emisji gazów cieplarnianych i zużywał o 99% mniej gruntów i 96% mniej wody słodkiej niż tradycyjna produkcja mięsa. W przyszłym roku firma planuje podbić rynek amerykański. Obecnie startup Future Meat Technologies jest zaangażowany w proces zatwierdzania swojego zakładu produkcyjnego przez agencje regulacyjne na wielu terytoriach.
Źródło: www.euromeatnews.com
StoryEditor
Mięso z probówki - w Izraelu otwarto pierwszy na świecie zakład przemysłowy
Zakład produkuje dziennie 500 kg mięsa „wolnego od uboju”. Co ciekawe, od przyszłego roku jest gotowy wysyłać swoje produkty do amerykańskich detalistów.