
Minister podkreślił, że współczesny konsument poszukuje dwóch, głównych rodzajów żywności: takiej, która jest tania oraz takiej, która odznacza się wysoką jakością i produkowana jest w jak największym zakresie metodami naturalnymi.
– Nie jesteśmy w stanie konkurować z państwami, które dysponują dziesiątkami, czy milionami hektarów użytków rolnych. Musimy wykorzystać nasze walory i pojawiające się tendencje poszukiwania żywności, bardziej naturalnej – zwrócił uwagę minister Jan Krzysztof Ardanowski. Zdaniem ministra produkcja takiej właśnie żywności może stać się najważniejszym kierunkiem na przyszłość.
W ten kierunek wpisują się m.in. wprowadzane zmiany w rolniczym handlu detalicznym czy sprzedaży w ramach produkcji marginalnej, ograniczonej i lokalnej. Bogate tradycje wytwarzania doskonałych produktów w gospodarstwach rolnych maja szanse być na nowo wykorzystane. Powoli rozwija się trend związany z turystyką kulinarną. To kolejna szansa na pokazanie i promowanie najlepszych miejscowych specjałów, które powinny znaleźć uznanie wśród konsumentów poszukujących nowych, naturalnych smaków i produktów, które nie są wytwarzane metodami przemysłowymi.
dkol na podst. gov.pl
Fot. Twitter Min. Rolnictwa