
Jak podkreśla prezes Fundacji Andrzej Klonecki, wśród mieszkańców miast jest ogromne zainteresowanie mięsem gęsim ze względu na jego właściwości odżywcze. Ponadto dzięki promocji rolniczego handlu detalicznego i hodowli gęsi małe gospodarstwa mogą być samowystarczalne.
– To jest nasza tradycja, nie tylko na Pomorzu i Kujawach, ale w wielu regionach Polski gęsi były naturalnym dochodem gospodyni. Przy hodowli gęsi wykorzystywano różnego rodzaju zasoby gospodarstwa, które do niczego innego się nie nadawały, nieużytki i inne miejsca porośnięte trawą. Cieszę się, że wraca popularność gęsi i mięsa gęsiego – tłumaczy Ardanowski. Dodał również, że w dobie epidemii bardzo ważne jest myślenie o wytwarzaniu żywności zarówno na własne potrzeby, jak i lokalnego rynku. Być może dla wielu gospodarstw przydomowy chów będzie odpowiedzią na kryzys.
Przypominamy, że resort rolnictwa wprowadził szereg ułatwień, które dają rolnikom możliwość prowadzenia małych ubojni, przetwarzanie wyprodukowanej w gospodarstwie żywności oraz sprzedaż gotowych produktów czy dań.
Jesteś zainteresowany? Więcej informacji na ten temat znajdziesz TUTAJ
Źródło i fot.: MRiRW