StoryEditor

Mleko sojowe to nie mleko! Awantura w USA

Mleko krowie, mleko sojowe – czy konieczne są regulacje w nazewnictwie, aby termin „mleko” dotyczył tylko tradycyjnego produktu mleczarskiego?
03.03.2017., 13:03h

Konsumenci coraz częściej sięgają po napoje pochodzenia roślinnego – od 2012 roku ta część rynku rozrosła się o prawie 250%, przy czym zyski ze sprzedaży tradycyjnych mlecznych produktów spadły w tym czasie o ponad miliard dolarów (dane za Nielsen).

Mleko migdałowe w USA stanowi 5% całego sprzedanego mleka. Możliwe, że niedługo ta wartość ulegnie zmianie: mleczarze apelują o zakazanie używania słowa „mleko” w stosunku do napojów z soków roślinnych.


Ustawa w amerykańskim Kongresie

W styczniu tego roku amerykańscy kongresmeni rozpoczęli dyskusję, czy konieczne są regulacje w sprawie nazewnictwa produktów pochodzenia zwierzęcego.

Jeśli wniosek organizacji mleczarskich zostanie pozytywnie rozpatrzony, firmy produkujące napoje roślinne - mleka migdałowe, z orzecha nerkowca i ryżu czy soi będą musiały zaprzestać użycia słowa „mleko”.

Senator Tammy Baldwin, który przedstawił projekt w Kongresie, mówił „Farmerzy z gospodarstw mlecznych pracują niestrudzenie każdego dnia by być pewnymi, że ich mleko spełnia wszystkie standardy dla wartości odżywczych i jakości. Producenci wytworów, które naśladują mleko, uciekają się do ...

Pozostało 67% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Aneta Lewandowska
Autor Artykułu:Aneta Lewandowska Redaktorka portalu topagrar.com, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli zwierząt
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 20:54