StoryEditor

Mleko sojowe to nie mleko! Awantura w USA

Mleko krowie, mleko sojowe – czy konieczne są regulacje w nazewnictwie, aby termin „mleko” dotyczył tylko tradycyjnego produktu mleczarskiego?
03.03.2017., 13:03h

Konsumenci coraz częściej sięgają po napoje pochodzenia roślinnego – od 2012 roku ta część rynku rozrosła się o prawie 250%, przy czym zyski ze sprzedaży tradycyjnych mlecznych produktów spadły w tym czasie o ponad miliard dolarów (dane za Nielsen).

Mleko migdałowe w USA stanowi 5% całego sprzedanego mleka. Możliwe, że niedługo ta wartość ulegnie zmianie: mleczarze apelują o zakazanie używania słowa „mleko” w stosunku do napojów z soków roślinnych.


Ustawa w amerykańskim Kongresie

W styczniu tego roku amerykańscy kongresmeni rozpoczęli dyskusję, czy konieczne są regulacje w sprawie nazewnictwa produktów pochodzenia zwierzęcego.

Jeśli wniosek organizacji mleczarskich zostanie pozytywnie rozpatrzony, firmy produkujące napoje roślinne - mleka migdałowe, z orzecha nerkowca i ryżu czy soi będą musiały zaprzestać użycia słowa „mleko”.

Senator Tammy Baldwin, który przedstawił projekt w Kongresie, mówił „Farmerzy z gospodarstw mlecznych pracują niestrudzenie każdego dnia by być pewnymi, że ich mleko spełnia wszystkie standardy dla wartości odżywczych i jakości. Producenci wytworów, które naśladują mleko, uciekają się do ...

Pozostało 67% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Aneta Lewandowska
Autor Artykułu:Aneta Lewandowska Redaktorka portalu topagrar.com, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli zwierząt
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. grudzień 2024 00:06