W 2014 r. przeciętny Polak wypił 205 litrów mleka, a więc o 1 l mniej niż w analogicznym okresie rok temu (wraz z mlekiem przeznaczonym na przetwory z wyłączeniem masła). To ostatnie cieszyło się co prawdą większą popularnością, ale zaledwie o 0,1 kg. Średnie spożycie masła wyniosło 4,2 wobec 4,1 kg w 2013 r. Powody do zadowolenia powinni mieć także producenci jaj. Przeciętny mieszkaniec naszego kraju zjadł ich 155 szt., a więc o 7 więcej niż w analogicznym okresie 2013 r.
Z kolei o 5,7 kg więcej pojawiło się na stole każdego Polaka mięsa. Od lat najczęściej kupowana jest wieprzowina (średnie spożycie 39,1 kg wobec 35,5 w 2013 r.), drób (28,2 kg wobec 26,5 kg) oraz wołowina (1,6 wobec 1,5 kg w 2013 r).
Coraz więcej jemy także owoców i warzyw. Przeciętna konsumpcja w 2014 r. w przypadku tych pierwszych wynosiła 47 kg (o 1 kg więcej niż w 2013 r.), zaś warzyw – 104 wobec 102 kg w 2013 r. Spadło natomiast zainteresowanie ziarnami zbóż, których statystyczny mieszkaniec naszego kraju w okresie od lipca do czerwca 2014 r. zjadł 106 kg (wobec 108 wobec analogicznego okresu rok wcześniej; w przeliczeniu na przetwory).
Dane o konsumpcji poszczególnych produktów spożywczych przeliczono na 1 mieszkańca kraju wg stanu na 30 czerwca 2014 r.
mj/GUS
Fot. Jajor
StoryEditor
Mniej mleka, więcej mięs
Polacy spożywają coraz więcej mięsa, masła i jaj. Mniejszą popularnością cieszy się mleko i ziarna zbóż – informuje GUS.