StoryEditor

Mniej owoców, warzyw i mleka! Co dalej z „Programem dla szkół”?

Będzie mniej porcji owoców i warzyw oraz mleka dostarczanych dzieciom w ramach „Programu dla szkół”. Ograniczenia to efekt mniejszej dotacji na ten cel z Unii Europejskiej.
04.08.2021., 16:08h

Do konsultacji społecznych trafił projekt rozporządzenia „w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu dla szkół”. Jego celem jest uruchomienie w roku szkolnym 2021/2022 programu dostarczania do szkół owoców i warzyw oraz mleka. "Program dla szkół" to unijny (fakultatywny) program polegający na dostarczaniu dzieciom owoców, warzyw oraz mleka i produktów mlecznych. To kontynuacja dotychczasowych programów "Owoce i warzywa w szkole" i "Mleko w szkole", które od roku szkolnego 2017/2018 stanowią jedno działanie.

Walka z otyłością u dzieci

-  Wśród celów programu wskazanych w preambule do przepisów bazowych UE, które go ustanowiły, wskazuje się, że w związku ze spadkiem spożycia świeżych owoców i warzyw oraz przetworów mlecznych, szczególnie wśród dzieci, a także coraz bardziej powszechnym występowaniem otyłości wśród dzieci wywołanej niewłaściwymi nawykami żywieniowymi, polegającymi na preferowaniu wysoko przetworzonych środków spożywczych o dużej zawartości cukru, soli, tłuszczów lub dodatków do żywności, istnieje potrzeba zintensyfikowania działań mających na celu propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych – czytamy w uzasadnieniu Oceny Skutków Regulacji.

W roku szkolnym 2021/2022 grupą docelową Programu dla szkół, objęte są dzieci uczęszczające do klas I-V szkół podstawowych i ogólnokształcących szkół muzycznych I stopnia oraz do klas I i II ogólnokształcących szkół baletowych. Będą one otrzymywać: jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, marchew, rzodkiewki, papryka słodka, pomidory, kalarepa i soki owocowe, a także mleko, jogurt naturalny, kefir naturalny i serek twarogowy.

Mniej zdrowej żywności w szkołach

Rozporządzenie przewiduje zmniejszenia liczby porcji udostępnianych w ramach programu dla szkół z 42 do 34 porcji na semestr w przypadku komponentu mlecznego oraz z 44 do 38 porcji na semestr w przypadku komponentu owocowo-warzywnego.

Przewiduje się zwiększenia minimalnej liczby porcji obejmujących jedynie marchew oraz zmniejszenia minimalnej liczby porcji obejmujących jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, sok owocowy, rzodkiewki, paprykę słodką, mleko, jogurt oraz kefir.

Taka decyzja była konieczna, ponieważ wprawdzie wysokość dofinansowania  krajowego pozostaje bez zmian, ale spada wkład Unii Europejskiej. 

Kompromis z dostawcami?

Jednocześnie w wykazie prac legislacyjnych i programowych Kancelarii Prezesa rady Ministrów ukazał się zapowiedź kolejnego rozporządzenia MRiRW, które zakłada w przypadku komponentu mlecznego wzrost stawki pomocy w najbliższym roku szkolnym do poziomu 0,80 zł netto (0,84 zł brutto), a w przypadku komponentu owocowo-warzywnego do poziomu 0,76 zł netto (0,81 zł brutto).

Propozycje te zostały 8-9 lipca 2021 r. skonsultowane z podmiotami biorącymi udział w „Programie dla szkół” w Polsce. Z uzyskanych opinii wynika, że zarówno zaproponowane stawki dopłat, jak i skład koszyka oraz liczba poszczególnych porcji są dobrym kompromisem – przekonuje ministerstwo rolnictwa.

wk, fot. UM Korfantów
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
02. listopad 2024 22:18