Zwiększona została wartość sprzedaży bezpośredniej produktów wytworzonych przez rolników w ich gospodarstwach, zwolniona od podatku dochodowego, z dotychczasowej kwoty 20 tysięcy zł do 40 tysięcy złotych. Jak informuje wpolityce.pl, po przekroczeniu tej kwoty rolnicy sprzedający produkty wytworzone we własnym gospodarstwie zapłacą podatek w wysokości tylko 2% wartości sprzedaży detalicznej, przekraczającej kwotę 40 tys. zł rocznie.
Co więcej teraz ta sprzedaż nie musi dotyczyć tylko osób fizycznych (jak to obowiązywało dotychczas) ale także może być realizowana na rzecz sklepów, stołówek i restauracji zlokalizowanych na terenie województwa na terenie którego znajduje się gospodarstwo rolne.
W ostatnich dniach ministerstwo rolnictwa poinformowało, że od połowy lutego tego roku wprowadza możliwość legalnego uboju zwierząt (bydła, trzody chlewnej i drobiu) we własnym gospodarstwie rolnym z przeznaczeniem na sprzedaż.
Źródło: www.wiadomoscihandlowe.pl
StoryEditor
MRiRW wspiera sprzedaż bezpośrednią
Od 1 stycznia 2019 roku weszły w życie przepisy zwiększające możliwości sprzedaży bezpośredniej przez rolników produktów przez nich wytwarzanych w gospodarstwach rolnych nie tylko osobom fizycznym, ale także podmiotom prowadzącym handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego – czytamy w serwisie wpolityce.pl.