StoryEditor

Na chwilę przed "Smakami Regionów"

Już w najbliższą sobotę na poznańskich MTP rozpocznie się kolejna odsłona targów "Smaki Regionów". My już wiemy, co w tym roku przygotowali organizatorzy dla odwiedzających.
20.09.2016., 15:09h

Targi "Smaki Regionów" na stałe wpisały się w kalendarz poznańskich targów. Impreza, która od lat ma charakter międzynarodowy, w jednym miejscu skupia niemal 20 tys. smakoszy i bardzo wielu producentów. Tegoroczna edycja potrwa cztery dni w terminie 24–27. 09. Co najważniejsze dla odwiedzających - wstęp na Targi "Smaki Regionów" jest bezpłatny. A na dzisiejszej konferencji prasowej, dowiedzieliśmy się kilku kwestii.

– Co roku na stoiskach poszczególnych regionów lokalni producenci oferują swoje dobra. Odwiedzający targi mogą próbować wędlin, serów, soków, słodyczy czy napojów alkoholowych. Oferta jest bardzo różnorodna, a lokalni przetwórcy co roku zaskakują nas swoimi wyrobami – mówił Tomasz Kobierski, wiceprezes Międzynarodowych Tragów Poznańskich.

Jednym z najważniejszych wydarzeń, z punktu widzenia samych producentów, jest przyznanie Medali Targów Smaki Regionów. W tym roku aż 80 produktów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego będzie się ubiegało o to wyróżnienie.

– Wszystkie produkty, które zostały zgłoszone  do tegorocznej edycji konkursu,  przygotowywane są na bazie staropolskich receptur, z poszanowaniem dla kulinarnej tradycji danego regionu. I jest to kolejny ważny aspekt Smaków Regionów, bo dzięki takim wyróżnieniom oraz kolejnym przetwórcom wpisywanych do sieci Dziedzictwa kulinarnego wpływamy na rozwój nie tylko danej firmy, ale całego regionu. Z tym wiąże się turystyka kulinarna, która w naszym kraju ma już spore grono aktywnych turystów – mówił w-ce marszałek województa wielkopolksiego, Krzysztof Grabowski.

"Smaki regionów" to także wydarzenia dla najmłodszych uczestników. Dla nich Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP przygotowało żywą piekarnię.

– Każdy rodzic czy opiekun, który chce, by jego dziecko poznało zasady, według których powstaje chleb może jeszcze zapisac malucha na nasze warsztaty w Minipiekarni. Najmłodsi nie tylko dowiedzą się jak wyrabiać ciasto na chleb, ale również z czego. Będą mogły samodzielnie przygotować ciasteczka lub bułeczki. W sobotę i niedzielę nie obowiązują zapisy do Minipiekarni, natomiast w poniedziałek i wtorek mile widziane są przedszkolaki z opiekunami – mówi prezes Stowarzyszenia Stanisław Butka.

Wszystkie informacje dla odwiedzających Targi "Smaki Regionów" znajdują się TUTAJ.

ec

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 00:44