StoryEditor

Na sukces trzeba mieć sposób

Ludzi sukcesu na wsi nie brakuje. Pomysłów na biznes też nie. Dowodzą tego laureaci konkursu „Sposób na sukces” – przedsiębiorczość na obszarach wiejskich, organizowanego przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.
05.07.2017., 20:07h
Produkty regionalne, ośrodki terapeutyczne, żywność ekologiczna czy atrakcje turystyczne dla wczasowiczów na coraz wyższym poziomie – to tylko niektóre pomysły mieszkańców wsi nagrodzone w konkursie „Sposób na sukces”. Wieś to przede wszystkim rolnictwo, ale także bogactwo natury, spokój, wspaniałe krajobrazy czy dziedzictwo kulturowe. Wieś może być zatem atrakcyjna dla mieszkańców i dla zwiedzających. Laureaci konkursu to ludzie przedsiębiorczy i aktywni, pełni pomysłów, którzy nie szukają swojej drogi życiowej w mieście czy za granicą.

-    To dzięki inicjatywie liderów wieś się rozwija i tworzą się miejsca pracy, szukanie nowych działalności to jeden ze sposób na zatrudnienie i tworzenie nowych źródeł dochodu – podkreślał Jacek Bogucki, wiceminister rolnictwa na uroczystym podsumowaniu konkursu w Belwederze. W ciągu ostatnich 17 lat, od kiedy konkurs promuje ludzi przedsiębiorczych, dzięki tej inicjatywie utworzono ok. 3500 miejsc pracy, czyli 200 rocznie.

Barbara Fedyszak-Radziejowska, doradca prezydenta RP podkreślała, że przedsiębiorczość na wsi, aktywizacja obszarów wiejskich, tworzenie małych firm to budowanie postaw na obszarach wiejskich, które nie tylko pozwalają aktywnie korzystać ze środków wsparcia, ale pokazują, że na wsi można także realizować ambitne przedsięwzięcia. Dyrektor CDR w Brwinowie Jacek Węsierski przekonywał, że ludzie sukcesu na wsi mogą też odnosić sukces finansowy, a obserwowane ostatnio zjawisko powracania ludzi starszych na wieś stwarza także możliwość przygotowania oferty właśnie dla nich. Czego dowodem są powstające pensjonaty czy domy opieki właśnie na wsi.

Oto lista laureatów konkursu „Sposób na sukces”:
Kategoria indywidualna

Barbara Chwesiuk – firma ,,Bialcon’’, Rokitno, pow. Bialski (Podlaskie)
Utworzenie Manufaktury Cieleśnica. Nagrodzone przedsięwzięcie polegało na uruchomieniu produkcji artykułów spożywczych opartych na tradycyjnych przepisach kulinarnych: oleje roślinne tłoczone na zimno, konfitury i sosy, mieszanki herbaciane czy przyprawy. Produkcja odbywa się w  odrestaurowanym pałacu w miejscowości Cieleśnica.

Janusz Demkowicz – firma deBies, Ustrzyki Dolne, pow. Leski (Podkarpackie)
,,Bieszczadzkie Drezyny Rowerowe” to uruchomienie oferty wycieczek drezynami rowerowymi w oparciu o odcinek linii kolejowej 108 Zagórze-Krościenko z utworzonej bazy w Uhercach Mineralnych.

Eugeniusz Faryj – ,,Port u Faryja”, Ruciane Nida, pow. Piski (Warmińsko-Mazurskie)
Zwiększenie atrakcyjności turystycznej portu jachtowego ,,U Faryja’’. Eugeniusz Faryj kupił statek ,, Alicja”, dom wypoczynkowy ,,Sosna” i zagospodarował pole namiotowe w Nowych Gutach. Firma prowadzona jest przez rodzinę i stanowi dla nich główne źródło utrzymania.
Kategoria rodzinna

Maria Kostuch – Firma Handlowo–Usługowa ,,Marylla”, Chmielno, pow. Kartuski (Pomorskie)
Nagrodzone przedsięwzięcie to budowa obiektu wypoczynkowego przystosowanego dla uczestników wczasów zdrowotnych. Na terenie kompleksu jest basen, wanna SPA i gabinety odnowy. Ośrodek prowadzi wczasy odchudzające i zdrowotne.

Zbigniew Turnau – ,,Winnica Turnau”, Banie, pow. Gryfiński (Zachodniopomorskie)
Winnica „Turnau” to największa w Polsce owocująca winnica na ponad 20 ha powierzchni, z której produkuje się rocznie ponad 120 tys. butelek wina. W winnicy  odbywa się cały proces produkcyjny „od pola do stołu”, a jak zapowiadają właściciele, w przyszłym roku na rynku pojawi się wino musujące.

Grzegorz Winiarek – ,,Zajazd Tusinek”, Rozogi, pow. Szczycieński (Warmińsko-Mazurskie)
Produkcja mleka i przetwórstwo, a także sprzedaż bezpośrednia to pomysł na sukces w gospodarstwie Grzegorza Winiarka. Nagrodzony pomysł to: poszerzenie dotychczasowej działalności poprzez uruchomienie Przetwórni Mleka Krowiego i Koziego ,,Tusinek” oraz powstanie Zagrody Edukacyjnej.

Roman Para – Parkur sp. z o.o, Tylicz, pow. Nowosądecki (Małopolskie)
Rozbudowa i modernizacja zakładu uboju i rozbioru miesa wołowego. Modernizacja ubojni pomogła sprostać wymogom w zakresie zagospodarowania uciążliwych odpadów poubojowych. Druga działalność to adaptacja i rozbudowa pomieszczeń do produkcji wody mineralnej – Kropla Krynicy – górska woda źródlana.
Kategoria zespołowa

Maria Sadzewicz-Nowak – Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Dmosińskiej w Nagawkach, Dmosin, pow. Brzeski (Łódzkie)
Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Dmosińskiej- dynamiczny rozwój poprzez wprowadzenie nowych kierunków działań:
  • Produkty tradycyjne w nowoczesnym wydaniu
  • Usługi innowacyjnymi urządzeniami rehabilitacyjo-rekondycyjnymi Slender Life do gimnastyki bezwysiłkowej.
Celem Stowarzyszenia jest zatrudnienie osób bezrobotnych, niepełnosprawnych czy zagrożonych wykluczeniem społecznym.

Ewelina Rozpędowska – Stowarzyszenie Kaczawskie Sudecka Zagroda Edukacyjna
Świerzawa, pow. Złotoryjski (Dolnośląskie)
Sudecka Zagroda Edukacyjna skupia się na tematach związanych z przyrodą      nieożywioną tzw. dziedzictwem geologicznym, geografią i gleboznawstwem. Sudecka Zagroda Edukacyjna to interaktywne Centrum edukacyjne dla dzieci i dorosłych.
Inicjatywy na rzecz rozwoju społeczności lokalnych

Irena Świącka – Polskie Stowarzyszenie na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną, Koło w Suwałkach, Suwałki (Podlaskie)
Otwarcie jedynego na terenie województwa podlaskiego polisensorycznego ,,Ogrodu Zmysłów” przy Ośrodku Rehabilitacyjno-Edukacyjno-Wychowawczym w Brodzie Nowym. Prowadzi się w nim zajęcia dla osób niepełnosprawnych intelektualnie. Zajęcia odbywają się z zakresu hortiterapii, dogoterapii i hipoterapii.

Ewa Nisiewicz – Fundacja ,,Teraz My”, Młynary, pow. Elbląski (Warmińsko-Mazurskie)
Zwiększenie atrakcyjności wsi Sąpy poprzez: założenie Zagrody Edukacyjnej
,,Ziołowy Dzbanek”, stworzenie ,,Chaty Zielarskiej”, stworzenie „Wiaty Garncarskiej”, założenie wioski tematycznej – Babia Dolina, stworzenie produktów tematycznych wioski Sąpy-Babia Dolina.

Maciej Włodarski – Fundacja ,,Wróć”, Stegna, pow. Nowodworski (Pomorskie)
Początkowo Fundacja pomagała dzieciom poszkodowanym w wypadkach komunikacyjnych. Obecnie obejmuje systematyczną opieką prawie 300 niepełnosprawnych mieszkańców powiatów nowodworskiego, malborskiego i sztumskiego. Zgłoszony do konkursu projekt to kompleksowa budowa miasteczka drogowego z możliwością prowadzenia zajęć o charakterze rehabilitacyjno-terapeutycznym i edukacyjnym.

Magdalena Goral – Medimas Bielawy, Centrum Rehabilitacyjno-Wypoczynkowe, Płużnica, pow. Wąbrzeski (Kujawsko-Pomorskie)
Budowa, wyposażenie i uruchomienie Centrum Rehabilitacyjno-Wypoczynkowego w miejscowości Bielawy. Ośrodek zajmuje się całodobową opieką nad osobami starszymi. Obiekt powstał na terenie 15-ha gospodarstwa rolnego z dofinansowaniem na poziomie 300 tys. zł z dotacji unijnych. W ośrodku można też skorzystać z usług rehabilitacyjnych, wypoczynkowych a także wynająć pokoje w ramach agroturystyki.

Beata i Maciej Przybylscy – Bemarol, Radziejów (Kujawsko-Pomorskie)
W swoim 100 ha gospodarstwie p. Przybylscy stworzyli Pracownię Rehabilitacji i Integracji Sensorycznej dla niepełnosprawnych dzieci. Projekt był realizowany według własnego pomysłu i kapitału oraz potrzeby chwili, aby pomóc własnemu dziecku. W „Pracowni” zatrudnionych jest obecnie 9 terapeutów. Dzięki tej inicjatywie mieszkańcy pobliskich miejscowości nie muszą już jeździć ponad 70 km do najbliższej tego typu placówki.
 Wyróżnienia

Andrzej Klonecki – Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi, Kruszwica (Kujawsko-Pomorskie)
Nagrodzony pomysł to cykl szkoleń chowu przyzagrodowego rdzennie polskiego gatunku gęsi. Promocja gęsiny jako produktu lokalnego i reliktu dziedzictwa kulinarnego Kujaw.

Dorota i Jerzy Moń – Gospodarstwo Ekologiczne, Siennica Nadolna pow. Krasnostawski (Lubelskie)
W 12 ha gospodarstwie rolnicy przestawili produkcję na ekologiczną i zajęli się produkcją wysokiej jakości serów podpuszczkowych. Jest to jedyne certyfikowane gospodarstwo ekologiczne-serowarskie w województwie lubelskim. Oprócz serów rolnicy sprzedają grykę, owies, pszenicę czy truskawki ekologiczne.

Wszystkim laureatom i wyróżnionym gratulujemy pomysłu i życzymy, by ich przedsięwzięcia dawały im wymierną satysfakcję.

bk
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 20:48