Ceny cukru na Ukrainie w najbliższej przyszłości mogą spaść, osiągając poziom 22-25 hrywien (ok. 3,1-3,6 zł.) za kilogram z obecnych 30 hrywien (ok. 4,34 zł.). Szacuje się, że stawki nie spadną poniżej 20 hrywien (ok. 2,89 zł.) z wielu powodów. Mówił na ten temat Roman Slasten, generalny dyrektor stowarzyszenia „Ukraiński klub biznesu rolnego”.
Według niego spadek cen na cukier nastąpi w związku z rozpoczęciem tegorocznej kampanii cukrowniczej. Na dziś na Ukrainie przetwórstwo buraków cukrowych uruchomiło już 9 fabryk z 30 prosperujących, które planowały działać w tym sezonie. Kampania cukrownicza na Ukrainie oficjalnie rozpoczęła się 21 sierpnia. Na 15 września br. Ukraina wyprodukowała 38,8 tys. ton cukru i przetworzyła 349 tys. ton buraków cukrowych.
- Ceny na cukier, całkiem możliwe, w najbliższej przyszłości spadną do 22-25 hrywien/kg, ale w tym samym czasie cena raczej nie będzie poniżej 20 hrywien ze względu na szereg innych czynników, m.in. ze względu na wysokie ceny cukru na rynku światowym – wyjaśnił Slasten.
Ceny cukru na Ukrainie w ciągu roku wzrosły o ponad 80%, a produkt w tym kraju jest dwa razy droższy niż w krajach Unii Europejskiej.
Produkcja cukru na Ukrainie w poprzednim sezonie (wrzesień 2020-sierpień 2021) spadła do 1,1 mln ton, co stanowi spadek o jedną trzecią w porównaniu z poprzednim sezonem (1,48 mln ton). Z powodu niedoboru buraków cukrowych Ukraina importowała w sezonie zarówno surowce, jak i gotowy cukier.
W tym sezonie (wrzesień 2021-sierpień 2022) Ministerstwo Gospodarki Ukrainy spodziewa się wzrostu produkcji cukru – do 1,4 mln ton, czyli o 30% więcej niż w poprzednim sezonie.
Maryia Khamiuk