W obecności prawie 1000 gości z całej Wielkopolski w Sali Ziemi na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich w trakcie podwójnej gali wyłoniono laureatów konkursu Wielkopolski Rolnik Roku za rok 2019 i 2020. Z powodu pandemii nie odbyła się gala w ubiegłym roku i nie mogła też odbyć się tegoroczna uroczystość, która zwykle ma miejsce w marcu. Po długiej przerwie licznie zebrali się rolnicy na tegorocznej gali, która już po raz XX wyłoniła laureatów cenionego wśród rolników konkursu.
- Wielkopolska to region nowoczesny, innowacyjny, dobrze rozwinięte rolnictwo to jeden z ważniejszych atutów województwa wielkopolskiego. 2/3 powierzchni, blisko 1,8 mln ha użytków rolnych, 27% krajowej produkcji trzody chlewnej, 22% krajowej produkcji wołowiny i drugie miejsce w kraju w produkcji mleka z prawie 2 mld litrów rocznie. Już te liczby pokazują jak mocno rolnictwem nasz region stoi – mówił Krzysztof Grabowski, wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego. To właśnie w Wielkopolsce rolnicy wytwarzają największą globalną produkcję rolniczą.
- Wielkopolska to region nowoczesny, innowacyjny, dobrze rozwinięte rolnictwo to jeden z ważniejszych atutów województwa wielkopolskiego. 2/3 powierzchni, blisko 1,8 mln ha użytków rolnych, 27% krajowej produkcji trzody chlewnej, 22% krajowej produkcji wołowiny i drugie miejsce w kraju w produkcji mleka z prawie 2 mld litrów rocznie. Już te liczby pokazują jak mocno rolnictwem nasz region stoi – mówił Krzysztof Grabowski, wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego. To właśnie w Wielkopolsce rolnicy wytwarzają największą globalną produkcję rolniczą.
Kraina mlekiem i miodem płynąca
Marszałek podkreślał w swoim wystąpieniu, jak ważna jest produkcja miodu w Wielkopolsce. W ramach projektu poprawa warunków fitosanitarnych rodzin pszczelich zakupiono wędzę pszczelą, którą wymieniono we wszystkich ulach Wielkopolskich pszczelarzy, a jest ich ponad 4,5 tysiąca. W tym roku zakupiono pokarm dla rodzin pszczelich na kwotę 2 mln zł. W Wielkopolsce za sprawą Urzędu Marszałkowskiego posadzono ponad 60 tys. drzew miododajnych właśnie z myślą o pożytku dla pszczół.
- W Wielkopolsce nie wycinamy drzew, tylko je sadzimy, myśląc o przyszłości i ochronie środowiska – przekonywał Grabowski. Podczas gali Grabowski podkreślał też, jak duże problemy niosą ze sobą przede wszystkim ASF i grypa ptaków, które kosztują rolników ogromne straty.
Laureaci XIX edycji
Do XIX edycji Konkursu Wielkopolski Rolnik Roku 2019 przystąpiło 35 gospodarstw rolnych z 22 powiatów województwa wielkopolskiego.
Laureatami XIX edycji zostali:
- Dagmara i Daniel Skonieczni, Przybyłów, gm. Koło, pow. Kolski, prowadzą 110 ha gospodarstwo rolne nastawione przede wszystkim na produkcję trzody chlewnej i hodowlę bydła mięsnego.
- Monika i Michał Cholewiccy – Siąszyce Trzecie, gm. Rychwał, pow. koniński – specjalizują się w produkcji drobiarskiej (30 ha gospodarstwo rolne).
- Magdalena Najdek – Mnichy gm. Międzychód, pow. międzychodzki, prowadzi 300-hektarowe gospodarstwo nastawione na produkcję trzody chlewnej oraz produkcję roślinną.
- Grażyna i Paweł Leńscy – Strzyżew gm. Sieroszewice pow. Ostrowski, gospodarują na 66 ha, produkcja drobiarska.
- Anna i Marek Golanowski – Kraszewice, gm. Kraszewice pow. ostrzeszowski, gospodarstwo 120 ha specjalizujące się w hodowli bydła mlecznego i produkcji roślinnej.
- Teresa i Krzysztof Bardeccy – Moraczewo, gm. Rydzyna, pow. leszczyński, gospodarstwo o pow. 130 ha nastawione na produkcję mleka.
- Aleksandra i Krzysztof Grzechowie – Zawady, gm. Ryczywół, pow. obornicki – gospodarują na 160 ha, główny kierunek produkcji to hodowla bydła opasowego i produkcja roślinna.
- Anna i Tomasz Szwarcowie – Poświętno, gm. Przemęt, pow. wolsztyński, gospodarstwo specjalizuje się w uprawie pieczarek (24 ha).
- Dorota i Roman Dłudzy – Gniewkowo, gm. Kiszkowo, pow. gnieźnieński, 180-hektarowe gospodarstwo rolne nastawione na produkcję roślinną oraz produkcję ekologicznych brykietów opałowych z agrobiomasy niedrzewnej.
- Krzysztof Kaszkowiak – Gorzycko Stare, gm. Międzychód, pow. międzychodzki – prezes Przedsiębiorstwa Handlowo-Usługowo-Produkcyjnego BUDMAR sp. z o.o., która posiada swoje gospodarstwo rybackie.
Laureaci XX edycji
Z kolei do XX edycji Konkursu Wielkopolski Rolnik Roku 2020 zgłosiły się 53 gospodarstwa z Wielkopolski. Kierunki produkcji reprezentowane przez rolników to m.in. produkcja roślinna i zwierzęca (bydło mleczne i opasowe, trzoda chlewna), warzywnictwo, sadownictwo, drobiarstwo, hodowla koni (jeździectwo i hipoterapia), hodowla królików, grzybów itp.
Statuetkę siewcy jubileuszowej XX edycji zdobyli:
- Grażyna i Jan Noskowscy, Brzezie gm. Pleszew, pow. pleszewski – prowadzący 55 ha gospodarstwo specjalizujące się w produkcji roślinnej oraz hodowli bydła opasowego.
- Urszula i Krzysztof Słowińscy, Ląd, gm. Lądek, pow. Słupecki, produkcja roślin ozdobnych na 3,6 ha.
- Adam Warnke, Grajewo, gm. Czarnków, pow. czarnkowsko-trzcianecki, kierunek produkcji 80-hektarowego gospodarstwa to hodowla bydła mlecznego.
- Katarzyna i Remigiusz Ostrowiczowie, Bukownica, gm. Grabów nad Prosną, pow. Ostrzeszowski – prowadzą 133 ha gospodarstwo, a kierunkiem ich produkcji są ziemniaki sadzeniaki i zboża.
- Sławomir Dobrowolski, Leszek Dobrowolski, Mochy, gm. Przemęt, pow. wolsztyński – produkcja pieczarek, papryki, kapusty pekińskiej i dyni.
- Piotr Lis, Ociąż, gm. Nowe Skalmierzyce, pow. ostrowski, 6-hektarowe gospodarstwo nastawione na uprawę warzyw pod osłonami, a od 2018 roku głównie na uprawę pomidora malinowego.
- Katarzyna i Grzegorz Naparty, Pacholewo, gm. Oborniki, pow. obornicki, kierunek produkcji to hodowla trzody chlewnej w cyklu zamkniętym (93 ha).
- Joanna i Mirosław Szymczakowie, Sulęcin, gm. Pleszew, pow. pleszewski – 31 ha gospodarstwo specjalizujące się w warzywnictwie.
- Maria i Sławomir Rudniccy, Baby, gm. Odolanów, pow. ostrowski – liczące 120 ha gospodarstwo należy do przodujących w gminie Odolanów, zajmują się hodowlą trzody chlewnej w cyklu zamkniętym, hodowlą bydła opasowego oraz uprawą zbóż, kukurydzy i łąk.
- Wioletta i Jan Szmidtowie, Biskupie, gm. Ślesin, pow. koniński, 338,65-hektarowe gospodarstwo zajmujące się produkcją roślinną.
Dzięki inicjatywie Samorząd Województwa Wielkopolskiego promuje rozwój nowoczesnego rolnictwa i gospodarstw rolnych regionu. W ciągu 20 lat trwania konkursu, w którym uczestniczyło ponad 1300 rolników, nagrodę główną – statuetkę Siewcy, otrzymało 195 producentów rolnych.
Powołana przez Zarząd Województwa Wielkopolskiego Kapituła Konkursu pod przewodnictwem prof. dr hab. Grzegorza Skrzypczaka z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, wizytowała zgłoszone do konkursu gospodarstwa, oceniała je i rekomendowała Zarządowi Województwa grupę nominowanych i laureatów w konkursie. Zarówno w XIX jak i XX edycji wyróżnieni rolnicy prezentowali wysoki poziom produkcji rolniczej, stosowali nowoczesne technologie, odznaczali się dobrą organizacją pracy, wysoką estetyką gospodarstw, uzyskiwali wysokie efekty ekonomiczne, a także przejawiali troskę o środowisko naturalne.
Laureaci otrzymali statuetki „Siewcy Roku” oraz nagrodę 10 tys. zł. Wszystkim nominowanym i laureatom gratulujemy!
Powołana przez Zarząd Województwa Wielkopolskiego Kapituła Konkursu pod przewodnictwem prof. dr hab. Grzegorza Skrzypczaka z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, wizytowała zgłoszone do konkursu gospodarstwa, oceniała je i rekomendowała Zarządowi Województwa grupę nominowanych i laureatów w konkursie. Zarówno w XIX jak i XX edycji wyróżnieni rolnicy prezentowali wysoki poziom produkcji rolniczej, stosowali nowoczesne technologie, odznaczali się dobrą organizacją pracy, wysoką estetyką gospodarstw, uzyskiwali wysokie efekty ekonomiczne, a także przejawiali troskę o środowisko naturalne.
Laureaci otrzymali statuetki „Siewcy Roku” oraz nagrodę 10 tys. zł. Wszystkim nominowanym i laureatom gratulujemy!