W latach 2020-2023 liczba gospodarstw rolnych w Niemczech działających zgodnie ze standardami rolnictwa ekologicznego wzrosła o 2600, czyli o 10%, do około 28 700. Jak poinformował 3 kwietnia Federalny Urząd Statystyczny (Destatis), powołując się na wyniki badania struktury rolnej 2023, 11% wszystkich gospodarstw prowadziło działalność co najmniej zgodnie z wymogami rozporządzenia UE w sprawie rolnictwa ekologicznego.
Powierzchnia upraw ekologicznych u naszych zachodnich sąsiadów wzrosła o 16% do 1,85 mln ha w latach 2020-2023. Jej udział w całkowitej powierzchni użytków rolnych wynoszącej 16,6 mln ha wzrosła w tym okresie z 9,6% do 11,2%.
Jeśli chodzi o średnią wielkość gruntów przypadających na gospodarstwo, wyniki badania struktury rolnej w 2023 r. pokazują niemal identyczny obraz między rolnictwem ekologicznym, a konwencjonalnym. Przy średniej powierzchni 66,7 hektara, gospodarstwa ekologiczne miały prawie taką samą powierzchnię jak przeciętne konwencjonalne niemieckie gospodarstwo rolne o powierzchni 65,0 hektara.
Analiza regionalna pokazuje, że w 2023 roku w Bawarii znajdowała się prawie jedna czwarta niemieckich gruntów ekologicznych – 423 tys. ha. Kolejne największe obszary eko są w Brandenburgii (228,4 tys. ha) i Meklemburgii-Pomorzu Przednim (199,7 tys. ha).
Ekologiczna hodowla świń to nadal nisza
W latach 2020-23 liczba ekologicznych gospodarstw hodowlanych wzrosła o 11%, z 17 300 do 19 200. Spośród 161 700 gospodarstw hodowlanych w Niemczech w ubiegłym roku 12% stanowiły gospodarstwa ekologiczne. Królują te hodujące bydło i kurczaki.
Według Destatis, na 1 marca 2023 roku w Niemczech 949 300 sztuk bydła było hodowane zgodnie ze standardami ekologicznymi. To o 88 000 zwierząt (10%) więcej niż w 2020 roku. Ekologiczne bydło stanowiło zatem 9% całkowitego pogłowia tych zwierząt.
Tymczasem 5600 gospodarstw hodowało ekologicznie łącznie 10,38 mln sztuk kurczaków. Stanowiły one 7% niemieckiego pogłowia tych zwierząt. W 2020 roku liczba ta wyniosła jeszcze 5%.
Natomiast gospodarstw zajmujących się ekologiczną hodowlą świń, owiec, czy kóz jest znacznie mniej. W 2023 roku w całym kraju eko gospodarstw hodujących owce było 3100, kozy – 2000 i świnie – 1800. Liczba świń utrzymywanych ekologicznie wzrosła o 15% od 2020 roku, z 212 500 do 244 200 zwierząt. Jednak świnie ekologiczne nadal stanowią niszę, ponieważ ich udział w całkowitym pogłowiu świń wynosił 1%. Udział ekologicznie hodowanych kóz i owiec był znacznie wyższy i wynosił odpowiednio: 34% i 14%.
Trzeba rozszerzyć rynek sprzedaży żywności ekologicznej!
Brandenburgia jest jednym z krajów związkowych, w którym rolnictwo ekologiczne jest powyżej średniej. Liczba gospodarstw ekologicznych wzrosła tam z 1593 do 1632 w 2023 roku. Zgodnie z procedurami kontroli rolnictwa ekologicznego, powierzchnia upraw ekologicznych wzrosła tam do 225 245 ha, co stanowi 17,3% w ogóle UR (w 2019 roku 174 253 ha i 12,9%).
– Od lat obserwujemy wzrost rolnictwa ekologicznego - zarówno pod względem powierzchni, jak i gospodarstw. To pozytywny rozwój – mówił z zadowoleniem minister rolnictwa Brandenburgii Axel Vogel. Według polityka Zielonych, teraz chodzi o zabezpieczenie i rozszerzenie rynku sprzedaży żywności ekologicznej, a jednocześnie uhonorowanie usług, jakie gospodarstwa ekologiczne świadczą na rzecz różnorodności biologicznej i przyrody. Vogel podkreślił, że Brandenburgia stworzyła niezawodne warunki ramowe dla gospodarstw ekologicznych, wprowadzając premię za konwersję i zwiększając ekologiczną premię obszarową.
Oprac. na podstawie AgE
Fot. Ignaczewski