W sezonie 2012/2013 oraz w sezonie 2013/2014 średnie spożycie pomidorów przypadające na 1 obywatela Niemiec to dokładnie 24,9 kg – informuje niemiecka Narodowa Agencja ds. Rolnictwa i Żywności. W tym około 8,5 kg stanowiła konsumpcja samych świeżych pomidorów, a pozostałe 16,4 kg , to była konsumpcja przetworów pomidorowych. Dzięki temu zarówno świeże, jak i przetworzone pomidory niemal za każdym razem znajdują się w koszyku podczas zakupów spożywczych.
Na półkach w tamtejszych sklepach są nie tylko krajowe pomidory, ale także – a nawet przede wszystkim – pomidory importowane. W 2014 roku Niemcy zaimportowali ogółem 701 tys. ton tych warzyw, z czego większość, bo 92% to warzywa sprowadzone z państw unijnych, głównie z Holandii (309,0 tys. Ton) oraz z Hiszpanii (164,0 tys. Ton). Jeśli chodzi o rynki spoza Unii, to tutaj dominował import z Maroko (50 tys. Ton).
Polacy także są miłośnikami pomidorów, jednak poza nimi cenimy sobie także jabłka. Przykładowo w 2011 r. średnio spożywaliśmy 10 kg pomidorów na osobę, natomiast jabłek aż 13 kg. ag, na podst. FAMMU/FAPA
Fot. K. Wójcik