StoryEditor

Niemcy negocjują z Chinami – szansa dla polskich hodowców trzody!

Pojawiło się światełko w tunelu dla polskich hodowców trzody chlewnej. Niemieckie władze rozpoczęły negocjacje z Chinami na temat handlu wieprzowiną mimo ASF! 
26.04.2021., 17:04h
W Niemczech do 21 kwietnia br. zanotowano prawie 1000 przypadków afrykańskiego pomoru świń u dzików. ASF wymagał wielu działań od odpowiedzialnych za zwalczanie chorób zwierzęcych, osób na poziomie krajów związkowych oraz w gminach, gdzie znajdywano padłe dziki, a także od rolników i myśliwych w danych regionach. 

W momencie, gdy na terenie Niemiec wykryto przypadki choroby u dzików, Chiny zablokowały możliwość importu wieprzowiny. Był to poważny cios dla sektora trzody chlewnej, który spowodował spore obniżki cen i nadprodukcję na europejskim rynku. 
W rozmowy z Chinami na temat możliwości wznowienia eksportu zaangażowała się minister rolnictwa. Julia Klöckner i chiński minister rolnictwa Tang Renjian podczas konferencji omówili bieżące problemy w stosunkach rolniczych. 

Dyskusja odbyła się w ramach VI konsultacji rządu chińsko-niemieckiego, które mają zaowocować spotkaniem obu gabinetów pod koniec kwietnia. Głównym tematem rozmów był wpływ ASF na handel detaliczny. 

– Chcemy porozumienia w sprawie wznowienia handlu. Dlatego porozumienie w sprawie intensywnych negocjacji w niemiecko-chińskiej grupie ekspertów jest ważnym krokiem – podkreśliła Klöckner i wyjaśniła szefowi chińskiego resortu rolnictwa, że populacja świń domowych jest wolna od ASF, a epidemia jest ograniczona do dwóch krajów związkowych – Brandenburgii i Saksonii. 
Dodatkowo zaznaczyła, że Niemcy podejmują wysiłki w zakresie bezpieczeństwa biologicznego, edukacji, wsparcia finansowego polowań i szybkich testów na ASF. Przedstawiciele obydwu państw zgodnie stwierdzili, że należy jak najszybciej przeprowadzić konkretne dyskusje na temat ASF na szczeblu ekspertów w obu krajach.

ASF zamyka wiele drzwi

 
– Na sytuację branży wieprzowiny w Polsce, w tym, w zakresie cen zbytu, a w konsekwencji na rentowność produkcji i przetwórstwo wieprzowiny wpływa sytuacja na jednolitym rynku UE oraz sytuacja na rynku światowym. UE jako całość jest znaczącym eksporterem mięsa i wyrobów wieprzowych – komentuje Wiesław Różański, prezes UPEMI. Jak zaznacza, z powodu wystąpienia na terenie Niemiec wirusa ASF – eksporterzy utracili możliwość wywozu mięsa i wyrobów wieprzowych na chiński rynek. Jak tłumaczy ekspert w tego typu przypadkach wstrzymanie eksportu następuje natychmiastowo i w całkowitym zakresie. 

– Nie ma żadnych okresów przejściowych. Brak możliwości eksportu przez Niemcy, znaczącego eksportera mięsa i wyrobów wieprzowych, na olbrzymi rynek chiński spowodowała szereg negatywnych skutków na rynku niemieckim, w tym spadek cen skupu wieprzowiny. Spadek notowań cen skupu wieprzowiny na niemieckiej giełdzie spowodował natychmiastowo i bezpośrednio negatywne konsekwencje na rynku polskim – podkreśla Różański. Dodaje, że szereg polskich ubojni i zakładów przetwórczych wieprzowiny stosuje w znaczącym stopniu odniesienie swoich cen skupu wieprzowiny do zmian notowań cen skupu wieprzowiny na giełdzie niemieckiej.

Czy to szansa dla polskich hodowców? 


– Po potwierdzeniu ASF w Niemczech we wrześniu ubiegłego roku, Chiny wstrzymały import niemieckiej wieprzowiny. Duże partie pozostały na rynku unijnym powodując presję na ceny skupu żywca w całej Europie w tym również i w Polsce. Ceny drastycznie spadły do 1,19 €/kg (wbc) i na tym niskim poziomie utrzymywały się do lutego 2021 r. – komentuje negocjacje Aleksander Dargiewicz, prezes zarządu Krajowego Związku Pracodawców– Producentów Trzody Chlewnej. Według niego wznowienie eksportu niemieckiej wieprzowiny do Chin mogłoby dać nowy impuls i ożywienie na rynku europejskim. Jak zaznacza ekspert wzrost popytu znalazłby odzwierciedlenie we wzroście cen skupu żywca wieprzowego również i w naszym kraju. Natomiast podkreśla, że eksport wieprzowiny z Niemiec do Chin otworzyłby także nowe możliwości sprzedaży polskiej wieprzowiny na niemieckim rynku.


Według Wiesława Różańskiego jeżeli osiągnięty będzie sukces w zakresie regionalizacji, może to przyczynić się do szeregu pozytywnych tendencji i szans na polskim rynku wieprzowiny. Prezes UPEMI wymienia m.in.: wzrost cen na giełdzie niemieckiej a w konsekwencji wzrost cen skupu wieprzowiny na terenie Polski, możliwość wyeksportowania przez Niemcy znaczących ilości wieprzowiny na rynek Chin, z której dotychczas większość była lokowana na terenie UE, powinna otworzyć możliwość wzrostu eksportu polskiej wieprzowiny na rynek UE (jest to istotne w sytuacji ograniczeń lub zakazów eksportu polskiej wieprzowiny na rynki poza UE, z powodu występowania na trenie Polski ASF). Ponadto prezes Różański podkreśla, że wzrost cen skupu wieprzowiny na terenie Polski w powiązaniu z możliwością wzrostu eksportu na rynki krajów UE powinien powodować wzrost produkcji wieprzowiny w Polsce, w tym ograniczenie tendencji do likwidacji hodowli świń w kolejnych gospodarstwach rolnych. 

– Dodatkowo pozytywny wynik negocjacji na linii Niemcy-Chiny w zakresie regionalizacji daje szanse także dla polskiej branży wieprzowiny do podjęcia negocjacji w sprawie możliwości eksportu wieprzowiny z Polski na rynek Chin – dodaje Wiesław Różański. 
dkol

Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. listopad 2024 00:55