Do grupy osób, które powinny zostać zaszczepione przeciwko COVID-19 w pierwszej kolejności należą seniorzy w wieku od 60-70 roku życia oraz osoby z problemami zdrowotnymi, a także niektóre grupy zawodowe. Dotyczy to na przykład osób, które pracują m. in. w przemyśle farmaceutycznym, pogrzebowym, spożywczym czy wodociągowym i energetycznym.
Według Federalnego Ministerstwa Zdrowia, do tych grup zawodowych należą również rolnicy i ich pracownicy także ci sezonowi pochodzący spoza granic kraju. Ministerstwo uzasadnia to często ciasnymi warunkami życia i transportu pracowników przy żniwach, które przyczyniają się do zwiększonego ryzyka infekcji.
Nie jest jeszcze jasne, kiedy rolnicy i inne grupy zawodowe, które należą do trzeciej „grupy ryzyka” mogą spodziewać się szczepień. Szacuje się, że do lata powinny one ruszyć.
Źródło: www.topagrar.com
StoryEditor
Niemcy: szczepienia rolników przeciwko COVID-19 powinny być priorytetem
Zgodnie z Narodową Strategią Szczepień Ochronnych, rolnicy, jako pracownicy przemysłu spożywczego należą do tych grup zawodowych, które powinny być szczepione priorytetowo.