W Niemczech rolnictwo ekologiczne rozwija się w zaskakującym tempie. Obecnie na rynku funkcjonuje ponad 26,1 tys. gospodarstw ekologicznych, to więcej o ponad 50% niż 10 lat temu.
Ponad połowa wszystkich gospodarstw ekologicznych znajduje się w Bawarii (38%) i Badenii-Wirtembergii (17%), 8% gospodarstw ekologicznych znajduje się w Hesji, 7,5% w Nadrenii Północnej-Westfalii i prawie 7% w Dolnej Saksonii.
Obecnie ponad 1,6 mln ha powierzchni Niemiec jest uprawiana metodami ekologicznymi, w porównaniu do 941 500 ha w 2010 roku, co oznacza wzrost o 69%.
Niektóre uprawy mają większe znaczenie w rolnictwie ekologicznym niż w uprawie konwencjonalnej: m.in. trwałe użytki zielone – głównie łąki i pastwiska – stanowiły w 2020 r. ponad połowę powierzchni upraw ekologicznych w Niemczech (52%). Wśród gruntów ornych dominuje uprawa zbóż (48%). Rolnicy chętnie również zajmują się uprawą grochu polnego, bobiku, słodkiego łubinu i soi.
Niemcy mają ambitny cel, aby do 2030 r. nawet 20% gruntów była uprawiana ekologicznie. Patrząc na szybki wzrost zainteresowania taką uprawą, cel jest możliwy do realizacji.
oprac. dkol na podst. topagrar.com
fot. poglądowe
StoryEditor
Niemcy: uprawy ekologiczne stanowią 10%, a będzie jeszcze więcej?
W Niemczech rolnictwo ekologiczne kwitnie. W ciągu 10 lat liczba gospodarstw zajmujących się produkcją ekologiczną wzrosła dwukrotnie. Cel jest jeszcze bardziej ambitny.