Mieszkańcy Afryki Subsaharyjskiej muszą niemal codziennie korzystać z importowanych produktów żywnościowych, a 200 mln z nich cierpi z powodu głodu. Dzięki niemieckim firmom i instytucjom badawczym, właściciele niewielkich gospodarstw nauczą się jak stosować skuteczne techniki upraw, zaznajomią się z obsługą nowoczesnych maszyn oraz poznają zagadnienia nt. stosowania pestycydów. Realizacja tego projektu już ruszyła w Etiopii. W stałym kontakcie z tamtejszym centrum zielonej innowacji są specjaliści ds. zarządzani gospodarstwami i obsługi maszyn, nauczyciele oraz rolnicy z doświadczeniem w prowadzeniu dużych gospodarstw. Firmy wspierające program to m.in. Bayer CropScience i Claas.
Źródło:Euractiv
bie
StoryEditor
Niemieccy eksperci pomogą rozwinąć afrykańskie rolnictwo
Niemiecki rząd przy pomocy trzynastu centrów zielonej innowacji chce wprowadzić zmiany w afrykańskim sektorze rolnym. Miałoby to znaczący wpływ na poziom bezpieczeństwa żywnościowego tego regionu świata.