StoryEditor

Nowe możliwości sprzedaży żywności przez rolników?

Posłowie proponuję znaczne zmiany w zasadach sprzedaży żywności przez rolników. Zniknąć ma m.in. zakaz sprzedaży gotowych wyrobów wytworzony w gospodarstwach do sklepów, stołówek i restauracji. Sejmie zajmie się sprawą już jutro.
12.06.2018., 12:06h
Sejmowa komisja rolnictwa projektem zajmie się już w środę. Jej podstawowym celem jest umożliwienie rolnikom sprzedaży swoich produktów na rzecz:
  • osób prawnych,
  • jednostek organizacyjnych nieposiadających osobowości prawnej
  • na rzecz osób fizycznych na potrzeby prowadzonej przez nie pozarolniczej działalności gospodarczej, czyli sklepów, stołówek oraz restauracji.

– Polskim rolnikom należy zapewnić warunki pozwalające na swobodny rozwój ich gospodarstw. Podstawowym celem powinien stać się powrót tradycyjnej roli rolnika, jako wytwórcy i przetwórcy żywności, a co za tym idzie przywrócenie rolnikowi prawa do sprzedaży produktów żywnościowych wytworzonych w sposób tradycyjny, domowy, pochodzących z własnego gospodarstwa – napisali posłowie w uzasadnieniu ustawy.

Zgodnie z projektem ustawy rolnicy będą mogli sprzedawać swoją żywność odbiorcom końcowym nie tylko w sposób bezpośredni, w obrębie swoich gospodarstw lub na targowiskach, ale przede wszystkim za pośrednictwem sklepów, restauracji czy stołówek. Ma to znaczenie zarówno z punktu widzenia rolników, konsumentów jak i właścicieli zakładów, które będą mogły zaproponować swoim klientom zdrow...
Pozostało 43% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 02:27