- osób prawnych,
- jednostek organizacyjnych nieposiadających osobowości prawnej
- na rzecz osób fizycznych na potrzeby prowadzonej przez nie pozarolniczej działalności gospodarczej, czyli sklepów, stołówek oraz restauracji.
– Polskim rolnikom należy zapewnić warunki pozwalające na swobodny rozwój ich gospodarstw. Podstawowym celem powinien stać się powrót tradycyjnej roli rolnika, jako wytwórcy i przetwórcy żywności, a co za tym idzie przywrócenie rolnikowi prawa do sprzedaży produktów żywnościowych wytworzonych w sposób tradycyjny, domowy, pochodzących z własnego gospodarstwa – napisali posłowie w uzasadnieniu ustawy.
Zgodnie z projektem ustawy rolnicy będą mogli sprzedawać swoją żywność odbiorcom końcowym nie tylko w sposób bezpośredni, w obrębie swoich gospodarstw lub na targowiskach, ale przede wszystkim za pośrednictwem sklepów, restauracji czy stołówek. Ma to znaczenie zarówno z punktu widzenia rolników, konsumentów jak i właścicieli zakładów, które będą mogły zaproponować swoim klientom zdrow...