Ministerstwo rolnictwa przedstawiło założenia polityki Zielonego Ładu wobec rolnictwa. A wraz z nim długą listę pytań, na które niestety wciąż nie ma odpowiedzi.
Podczas posiedzenia senackiej komisji rolnictwa Magdalena Nowicka zastępca dyrektora departament klimatu i środowiska w MRiRW przypomniała, że mija właśnie rok od ogłoszenia komunikatu Komisji Europejskiej dotyczącego Zielonego Ładu. Dokument ten w bardzo szeroki sposób dotyczy wszystkich aspektów ograniczenia emisji CO2 oraz zanieczyszczeń. Ponieważ jest to dokument ogólny będzie on realizowany przez szereg strategii sektorowych. W przypadku sektora żywnościowego będzie to strategia „Od pola do stołu” za którą odpowiada MRiRW. Rolników dotyczy jeszcze pośrednio strategia „Bioróżnorodności”, za którą odpowiada ministerstwo środowiska.
Rolnictwo na froncie walki o redukcję emisji gazów cieplarnianych
- Celem nadrzędnym strategii
„Od pola do stołu” jest włączenie sektora żywnościowego w główny cel
Zielonego Ładu, czyli osiągnięcie neutralności klimatycznej do 2050 r. To jest bardzo ambitny cel – mówił Waldemar Guba dyrektor departamentu przetwórstwa i rynków rolnych w MRiRW. Zaangażowani w ten cel mają być zarówno rolnicy jak i konsumenci, przetwórcy jak i handel.
Rygorystycznie mają być przestrzegane obecne unijn...