Europa nadal importuje do 7 milionów ton oleju palmowego rocznie. Zrównoważoną alternatywę oferuje startup Colipi z Hamburga, który opracowuje metodę produkcji oleju przy pomocy drożdży, która jest również neutralna pod względem emisji CO2.
Tłuszcz jest wytwarzany w procesie fermentacji. Colipi robi to za pomocą drożdży, które przetwarzają cukier z odpadów przemysłowych i rolniczych, takich jak melasa lub inna biomasa. Po zużyciu azotu, a zwłaszcza fosforanów, ich wzrost zostaje zatrzymany i powstają lipidy z pozostałym nadmiarem węgla. Lipidy te można następnie oddzielić i w zależności od rodzaju drożdży, otrzymuje się olej bardzo podobny do wielu olejów roślinnych.
Tłuszcz jest wytwarzany w procesie fermentacji. Colipi robi to za pomocą drożdży, które przetwarzają cukier z odpadów przemysłowych i rolniczych, takich jak melasa lub inna biomasa. Po zużyciu azotu, a zwłaszcza fosforanów, ich wzrost zostaje zatrzymany i powstają lipidy z pozostałym nadmiarem węgla. Lipidy te można następnie oddzielić i w zależności od rodzaju drożdży, otrzymuje się olej bardzo podobny do wielu olejów roślinnych.
Nie tylko olej palmowy, ale również masło kakaowe
Jak donosiła w listopadzie ubiegłego roku Agencja TASS, naukowcy z Rosji zmodyfikowali również szczep drożdży tak, aby był w stanie wyprodukować analog masła kakaowego.
- Masło kakaowe jest wykorzystywane do produkcji wyrobów cukierniczych, a popyt na te produkty stale rośnie. Na świecie obserwuje się rekordowy wzrost cen masła kakaowego z powodu spadku plonów na plantacjach kakaowca w Brazylii i innych kluczowych producentów, spowodowanego zmianami klimatycznymi, w tym suszami. Aby rozwiązać ten problem, opracowujemy genetycznie zmodyfikowany szczep drożdży, który będzie produkował wysokiej jakości odpowiednik masła kakaowego - mówił Aleksander Makarow, dyrektor Instytutu Biologii Molekularnej im. Engelhardta w Rosyjskiej Akademii Nauk, podczas spotkania z prezydentem Rosji Władimirem Putinem na temat rozwoju technologii genetycznych.
Źródło: www.oilworld.ru