Przepisy te nie są nowością, ale wielu rolników – szczególnie tych przejmujących gospodarstwa zapomina o tych obowiązkach.
Sanepid
Rejestracji w inspekcji sanitarnej podlegają producenci pierwotni – czyli podmioty uprawiające produkty roślinne z przeznaczeniem do wprowadzania do obrotu, sprzedaży, przetwórstwa. Dotyczy więc to znakomitej większości gospodarstw, które wytwarzają produkty roślinne do wykorzystania na cele spożywcze (także po przetworzeniu). Taka działalność wymaga wpisu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Rejestracji podlegają także podmioty prowadzące sprzedaż bezpośrednią produktów pochodzenia roślinnego.
Inspekcja Sanitarna w zakresie bezpieczeństwa żywności rozpoczyna swoje działania po zbiorach, tj. kontroluje magazyny, transport, obróbkę wstępną.
Wniosek o rejestrację należy złożyć do terenowo właściwej powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej. Formularz wniosku dostępny jest w powiatowych stacjach sanitarno-epidemiologicznych oraz na ich stronach internetowych. Wniosek jest krótki i łatwy do wypełnienia. Wpis do rejestru jest bezpłatny. Niest...