Jednym ze środków wdrażania tego projektu jest uproszczenie i przyspieszenie procedury ich autoryzacji. Zdaniem ekspertów, chociaż chemiczne pestycydy są skuteczne, ale stanowią potencjalne ryzyko dla zdrowia ludzi, zwierząt i środowiska. Z danych Europejskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wynika, że około 45% żywności zawiera pozostałości pestycydów.
W tej sprawie Parlament Europejski przyjął rezolucję, która wzywa Komisję Europejską do zaproponowania do końca 2018 r. projektu przepisów mających przyspieszyć ocenę, autoryzację i rejestrację pestycydów niskiego ryzyka. Jak do tej pory autoryzowano w Unii Europejskiej tylko siedem substancji klasyfikowanych jako „pestycydy niskiego ryzyka”. Są one oparte na wirusach, bakteriach i nicieniach, które muszą przejść proces certyfikacji, który jest długi i drogi.
Niektóre z państw członkowskich odmówiły autoryzacji pestycydów niskiego ryzyka, tłumacząc się rzekomą niską ich skutecznością. bie
Źródło:www.europarl.europa.eu