Podczas posiedzenie grupy roboczej „Pasze” Copa- Cogeca jednym z głównych tematów rozmów unijnych ekspertów była kwestia dostępności pasz ekologicznych i białkowych w krajach Unii Europejskiej. Wskazano na potrzebę zwiększenia ich produkcji w celu zabezpieczenia bazy paszowej hodowców. Zapotrzebowanie na pasze ekologiczne jest bardzo duże, tymczasem UE jest uzależniona od importu z Chin i Indii.
Uczestnicy posiedzenia grupy roboczej „Pasze” - Copa Cogeca, wskazali na potrzebę zwiększenia nakładów na projekty badawcze dotyczące technologii upraw roślin strączkowych drobno i grubonasiennych – „bobowatych” z udziałem producentów, tak by wykorzystać potencjał produkcyjny gospodarstw UE.
W ostatnich latach kwestia upraw roślin strączkowych w UE była zaniedbywana, gdyż dostępna była tania pasza białkowa z poza UE. - Trzeba realizować projekty badawcze u producentów w produkcji towarowej, żeby usprawnić proces wdrożeniowy doświadczeń naukowych do praktyki – mówił uczestnik spotkania Adam Drosio ekspert Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Problem z metioniną
Kolejnym omawianym problem są trudności ze ...