StoryEditor

Paszportyzacja Polskiej Żywności, czyli konsument w pełni poinformowany

Chociaż o potrzebie pełnej i rzetelnej informacji nt. pochodzenia i jakości żywności dla konsumentów mówi się od dawna, to jednak dopiero teraz ten mechanizm będzie wdrażany na wielką skalę. Paszportyzacja Polskiej Żywności –  to projekt, który ma pozbawić żywność wszelkich tajemnic dla konsumenta. Niebawem rusza jego pilotaż na rynkach: ziemniaka, wołowiny i wieprzowiny.
28.01.2021., 18:01h
W celu podpisania listu intencyjnego na rzecz realizacji projektu pod nazwą Paszportyzacja Polskiej Żywności spotkali się dziś w siedzibie resortu rolnictwa przedstawiciele MRiRW oraz państwowych organów i instytucji. Sygnatariuszami listu są:

•    pełnomocnik Prezesa Rady Ministrów do spraw GovTech, KPRM Justyna Orłowska,
•    minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda,
•    zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Wojciech Kędzia,
•    główny lekarz weterynarii Bogdan Konopka,
•    zastępca głównego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych Magdalena Świderska,
•    główny inspektor ochrony roślin i nasiennictwa Andrzej Chodkowski,
•    prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Halina Szymańska,
•    główny inspektor sanitarny Krzysztof Saczka,
•    główny inspektor transportu drogowego Alvin Gajadhur.

– Projekt paszportyzacji polskiej żywności wpisuje się w międzynarodowe trendy, w ogólnoświatowe trendy. Chcemy, aby konsument miał zapewnioną wiarygodną informację o żywności na każdym etapie produkcji. Aby doskonale zdawał sobie sprawę z tego skąd pochodzi żywność, jakim procesom przetwórczym została poddana, a także, gdzie była składowana i w końcu jak trafiła na półkę sklepową – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda podczas prezentacji założeń projektu.

Paszportyzacja Polskiej Żywności to jeden z elementów przygotowujących wdrażanie w ramach nowej Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2021 – 2027 idei „Od pola do stołu” . MA być to cyfrowy system gwarantujący efektywne śledzenie i identyfikowanie informacji o produktach rolno-spożywczych w łańcuchu dostaw. Jego funkcjonalności mają umożliwić rejestrowanie i walidowanie transakcji w procesach produkcji i dystrybucji żywności, co istotnie przyczyni się do zwiększenia wiarygodności, przejrzystości i pewności informacji o jej pochodzeniu.

– Mamy bardzo dobry sektor rolny i bardzo dobry sektor cyfryzacji. Teraz łączą się te dwa światy, abyśmy wiedzieli „Od pola do stołu” co się dzieje z żywnością. Jako konsumenci jesteśmy teraz bardzo wymagający. Już nie chcemy tylko smacznej żywności, ale przede wszystkim zdrowej, naturalnej i wysokiej jakości – podkreśliła pełnomocnik Prezesa Rady Ministrów do spraw GovTech Justyna Orłowska.

Prace nad projektem roboczo nazwanym Paszportyzacja Polskiej Żywności” zainicjowane zostały przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa oraz GovTech Polska w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów.

Po co taki system?

Do głównych przyczyn zapotrzebowania na wdrożenie systemu monitorującego śledzenie informacji o produktach żywnościowych w Polsce zaliczyć można:

−    rosnące zapotrzebowanie na szybko i łatwo dostępne informacje o produkcie żywnościowym, w tym pochodzenie, przetwarzanie i drodze od producenta do konsumenta,
−    spadające zaufanie do finalnego produktu żywnościowego,
−    malejącą przejrzystość w łańcuchach dostaw żywności,
−    rosnącą liczbę podmiotów zaangażowanych w łańcuchy dostaw,
−    pojawiające się przypadki zanieczyszczeń i skażenia żywności,
−    wysokie koszty i nieskuteczność systemów opartych na papierowych zapisach i tradycyjnych rozwiązaniach IT,
−    wysoką podatność na błędy, oszustwa i korupcję,
−    wielość konkurencyjnych organizacji wydających certyfikaty i związane z tym ryzyko nadużyć.

oprac. bcz na podst. MRiRW
Fot. MRiRW
Bartłomiej Czekała
Autor Artykułu:Bartłomiej Czekała Dyrektor Działu Rozwoju Cyfrowego i Produktów Cyfrowych
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. listopad 2024 16:29