Jak zapewniają naukowcy, biodegradowalne naczynia można wyprodukować przy użyciu termoplastycznej skrobi ziemniaczanej, przetwarzanej fizycznie w połączeniu z polilaktydem (PLA) oraz przy użyciu surowców pochodzenia naturalnego (głównie roślinnego), pozyskiwanych z odnawialnych źródeł.
Badacze wspominają także, że opracowanych jest znacznie więcej kompozycji, niż tylko sztućce. Wykorzystując bowiem wspomniany komponent można wytworzyć także inne przedmioty codziennego użytku.
Znane do tej pory wszystkim białe (lub przezroczyste) plastikowe naczynia oraz sztućce były są wykonywane z ropopochodnych, niebiodegradowalnych surowców. Wprawdzie nowa generacja połączeń surowców, z których wytwarzane będą wspomniane ekologiczne, kompostowalne naczynia nie wyeliminuje całkowicie tych pierwszych, ale z pewnością przyczyni się do redukcji ich produkcji.
Wytworzone tą rewolucyjną metodą przedmioty wykazują się nie tylko wyjątkową trwałością, ale także są po prostu tańsze w produkcji. Oprac. ag
StoryEditor
Polscy naukowcy opracowali jednorazowe sztućce z kukurydzy i mąki ziemniaczanej!
Problem z jednorazowymi naczyniami oraz słomkami z plastiku wszyscy znamy. Wiemy, że są nieekologiczne i bardzo długo się rozkładają. Ale być może niewielu z was wie, że polscy naukowcy dokonali rewolucyjnego odkrycia - możliwości produkcji jednorazowych naczyń oraz sztućców, które są w pełni kompostowalne i biodegradowalne w ciągu zaledwie trzech miesięcy.