Wzrost eksportu polskiej pszenicy drogą morską dało się zauważyć od 2011 roku, ale jego dynamika nastąpiła w ciągu ostatnich kilku miesięcy. We wrześniu, październiku i listopadzie br. statkami nasz kraj opuściło odpowiednio: 307, 365 i 400 tys. ton pszenicy, a główne kierunki eksportowe to Egipt i Maroko.
W poprzednich sezonach skala eksportu polskiej pszenicy była następująca:
- 2011/2012 - 0,20 mln ton,
- 2012/2013 - 0,51 mln ton,
- 2013/2014 - 0.74 mln ton,
- 2014/2015 - 1,20 mln ton.
Wynik z ostatnich miesięcy jest szczególnie imponujący, zwłaszcza, że do końca bieżącego sezonu jeszcze daleko i można się spodziewać, że będzie on znacznie wyższy.
Zaskakujące jest to, że tylko polska pszenica cieszy się tak dużym zainteresowaniem. Dane dotyczące pozostałych zbóż są znacznie niższe. W okresie od lipca do listopada br. drogą morską wyeksportowano zaledwie 34 tys. ton kukurydzy (rok temu 155 tys. ton), 133 tys. ton żyta (rok temu 308 tys. ton), 35 tys. ton jęczmienia (rok temu 128 tys. ton) oraz 21 tys. ton pszenżyta (rok temu 38 tys. ton). bcz
Źródło: BGŻ , fot. Łuczak