Wolumen eksportu polskich jaj i przetworów jajecznych spadł do około 120 tys. ton, choć jego wartość była o 2% wyższa i wyniosła 128 mln euro. Redukcji uległ także import tych produktów o 7% (spadek do 12 tys. ton), jednocześnie sprowadzenie ich kosztowało nas o 24 mln euro więcej (wzrost o 1%) niż w tym samym czasie przed rokiem. Wynika to z tego, że stawki eksportowe wzrosły przez rok o 5%, a importowe niemal o 8%.
Jak wskazują dane, dodatnie saldo w handlu zagranicznym sektora jaj wzrosło wobec pierwszej połowy 2014 r. o 2% (do około 104 mln euro). Największa ilość polskich jaj i przetworów jajecznych była kierowana na rynki Unii Europejskiej (62% ogółu eksportowanego towaru) – głównie do Niemiec, Holandii, Włoch i Czech. Jeśli natomiast chodzi o kraje spoza UE, to towary te kupowali przede wszystkim Ukraińcy i Białorusini. Polska importowała jaja głównie z Niemiec, Holandii oraz Francji – było to około 60% wartości całego importu. ag, na podst. FAMMU/FAPA
Fot. A. Kurek