Jak przełamywać główne bariery eksportu żywości poza kraje UE, zmienić jego strukturę i zachęcić rodzime firmy do wysyłania swoich produktów na rynki afrykańskie czy azjatyckie? Czy eksport żywności może zniwelować ogromny deficyt w handlu z Azją? Gdzie powinniśmy eksportować żywność przetworzoną? Jak na sytuację polskich producentów wpłynie Brexit – to dla nich szansa czy zagrożenie?
O tych zagadnieniach będą dyskutować:
- John Clarke – Dyrektor ds. Stosunków międzynarodowych w DG ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich w Komisji Europejskiej
- Andrzej Chodkowski – Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa
- Krzysztof Dec – p.o. Zastępca Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa
- dr Andrzej Gantner – Dyrektor Generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności
- Łukasz Grabowski – Zastępca Dyrektora Centrum Eksportu w Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu
- Małgorzata Zawisza – Business Development Manager w Biurze Handlowym Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu w Chengdu (Chiny)
- Justyna Sitarska – Kierownik Zagranicznego Biura Handlowego Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu w Lagos (Nigeria)