Decyzja Portugalii: Wolność w wyborze etykiet żywnościowych
Nowy rząd Portugalii wycofał swoje wsparcie dla oznaczenia wartości odżywczych Nutri-Score. W opublikowanym 11 czerwca akcie prawnym określono, że producenci żywności mogą opcjonalnie i dobrowolnie stosować dowolny rodzaj etykietowania, pod warunkiem że system pasuje do portugalskich produktów. Decyzja zostanie podjęta przez Dyrekcję Generalną ds. Żywności i Weterynarii (DGAV).
Nutri-Score w Portugalii: Kontrowersje i nieważność aktu prawnego
Poprzedni portugalski rząd zadeklarował na początku kwietnia, że będzie wspierał Nutri-Score jako oficjalny dobrowolny system oznaczenia wartości odżywczych. Planowano, że Dyrekcja Generalna ds. Zdrowia wdroży środki promujące system, w tym kampanię informacyjną.
Akt prawny z kwietnia został wydany przez Ministerstwo Zdrowia. Jak ogłosiło teraz Ministerstwo Rolnictwa, DGAV nie była uwzględniona pomimo swoich kompetencji, co skutkuje nieważnością dekretu.
Obawy o krajową żywność
W Lizbonie dąży się także do jednolitego podejścia do kwestii oznakowania na poziomie europejskim. Wyraźnie obawia się również – podobnie jak we Włoszech – negatywnych skutków dla krajowej żywności. Według ministerstwa Dyrekcja Generalna ds. Żywności i Weterynarii ma obawy, że oceny Nutri-Score nie są zgodne z zaleceniami dotyczącymi zdrowego odżywiania. W tym kontekście wspomina się o oliwie z oliwek.
Źródło: AgraEurope
Fot. Shutterstock