8 października 2023 roku w godzinach od 11:00 do 17:00, odbędzie się impreza plenerowa „Poznańska Pyra” w Muzeum Narodowym Rolnictwa w Szreniawie.
Stałym punktem programu będzie oczywiście tradycyjny, ręczny zbiór oraz czyszczenie ziemniaków na polu muzealnym. Odbędzie się także pokaz zbioru ziemniaków przy pomocy rozmaitych narzędzie.
Uczestnicy spotkania będą mieli możliwość brania udziału we wszelakich warsztatach, pokazach, konkursach, a także podziwiać występy zespołów artystycznych.
Odbędzie się również Konkurs Najlepszy smak Powiatu Poznańskiego „Smak pyry 2023", w którym zgłoszone dania z ziemniaków, będą walczyć o Certyfikaty. Konkurs kierowany do producentów, przetwórców, restauracji, gospodarstw agroturystycznych, kół gospodyń wiejskich i innych zakładów gastronomicznych z terenu powiatu poznańskiego.
Planowane atrakcje:
- pokazy gastronomiczne,
- stanowiska edukacyjne,
- laboratorium Ziemniaczane,
- warsztaty rękodzieła,
- stanowisko edukacyjne Europlant,
- stanowisko edukacyjne Muzeum Pyry,
- wystawa maszyn do zbioru ziemniaków,
- wystawa sprzętu do ręcznego zbioru ziemniaków,
- pokazy pracy maszyn na polu,
- wykopki,
- pyry z gzikiem i śledziem,
- warsztaty wyplatania koszy.
Program imprezy:
- 12:00 – 12:30 - pokaz pracy maszyn na polu (pole),
- 12:00 – 13:00 – Towarzystwo Pamięci Powstania Wielkopolskiego - pogadanka i piosenki powstańcze (scena),
- 12:30 – 16:00 - wykopki (pole),
- 13:30 – 14:15 - występ Zespołu Pieśni i Tańca Ludowego Staropolanie (scena),
- 14:30 – 15:30 - Tańczymy z Domem Tańca Poznań Jacka Hałasa (scena),
- 15:45 - 16:10 - „Saksofon w roli głównej” – duet Tomasz i Zenon Mikołajczak (scena),
- 16:30 - 17:00 - „Saksofon w roli głównej” – duet Tomasz i Zenon Mikołajczak (scena)
W przerwach pomiędzy poszczególnymi punktami programu zaplanowane są konkursy dla publiczności.
- Pokazy wykonywania potraw z ziemniaków - 11:00 - 17:00 (namiot naprzeciw sceny),
- Degustacja zupy ziemniaczanej – ok 11:30 i ok 14:30,
- Degustacja kiszki ziemniaczanej – ok 13 i ok 15:00.