Prace sezonowe przy warzywach i owocach także nie należą do łatwych. Jest to praca fizyczna, często w pełnym słońcu, na akord, pod presją czasu i niekiedy pogody.
Ile zarabiają pracownicy w gospodarstwach?
Z przeglądu ogłoszeń dostępnych na popularnych portalach ogłoszeniowych dotyczących pracy wynika, że pracownik etatowy np. w gospodarstwie mlecznym zarabia od 1700 zł do 5000 zł brutto z zakwaterowaniem i wyżywieniem. Wynagrodzenie najczęściej zależy od umiejętności i doświadczenia na podobnym stanowisku.
Na fermie trzody chlewnej pracownik otrzymuje od 3000 do 5000 zł brutto, także z zakwaterowaniem i wyżywieniem, a właściciele gospodarstw są w stanie zapłacić więcej, jeśli pracownik skończył kurs inseminatora czy jest np. technikiem weterynarii. W tym przypadku, pracy stałej, najczęściej rolnicy oferują umowę o pracę i pełny etat.
Z kolei przy pracach sezonowych, jak zbiór truskawek, borówek czy szparagów pracownicy zarobią tyle, ile zbiorą, a więc pracują na akord – im więcej tym lepiej. Na przykład za łubiankę truskawek plantatorzy oferują 3 zł, a minimalny czas pracy to 10 godz. Pracownicy otrzymują posiłki w ciągu dnia. Przy zbiorze szparagów pracownicy zarobią od 2 do 3 tys. zł, ale praca także często jest akordowa, więc zależy od sprawności.
Rolnicy w wielu regionach kraju narzekają na brak pracowników. Czasami zdarza się, tak że pracownik przychodzi do pracy tylko do czasu pierwszej wypłaty, później znika, a rolnik zostaje z nawałem pracy sam z dnia na dzień.
Jak łatwo zauważyć posiadanie pracownika stałego czy sezonowego dla gospodarstwa to duży wydatek, a wymagania pracowników stale rosną. Niestety coraz częściej wyjeżdżają do pracy za granicą, gdzie zarobki są wyższe.
dkol