Prezes zarządu Krajowej Grupy Spożywczej Jan Wernicki zakłada osiągniecie w tym roku rekordowych wyników. W kampanii 2021/2022 wyprodukowano ponad 930 tys. ton cukru, natomiast w tym roku, zgodnie z planem, ma zostać wyprodukowanych 945 tys. ton. Prognozowany wynik opierany jest na obecnym, wyższym, siedemnastoprocentowym poziomie polaryzacji.
Mimo niesprzyjających okoliczności, związanych z rosyjską agresją, prezes zarządu KGS zapewnił, że zarówno w tym jak i w kolejnym roku nie zabraknie cukru w Polsce. Zaznaczył, że cukier był i jest cały czas produkowany i nie było żadnych przerw ani przestojów.
– Cukier był zawsze na naszych stanach magazynowych i był dostarczany zgodnie z planem. W tym roku, z uwagi na jeszcze wyższe plony, bezpieczeństwo i pewność dostawy będą gwarantowane – podkreślił.
KGS: Jesteśmy jednym z największych producentów cukru w Europie
Krajowa Grupa Spożywcza jest największym w Polsce i jednym z największych co do wielkości producentem cukru w Europie.
– Podstawowy przedmiot działalności Krajowej Grupy Spożywczej stanowi produkcja i sprzedaż cukru, handel wyrobami powstałymi w trakcie jego wytwarzania oraz przetwórstwo owocowo-warzywne. Spółka prowadzi kompleksowe zarządzanie archiwami firm zewnętrznych w zakresie przechowywania, archiwizowania oraz brakowania dokumentów oraz inne działalności usługowe – podaje biuro prasowe firmy.
Terminy rozpoczęcia kampanii cukrowniczej 2022
Rozpoczęcie kampanii cukrowniczej 2022 dla poszczególnych cukrowni Krajowej Grupy Spożywczej przedstawia się następująco:
- Dobrzelin – 7 września
- Kluczewo – 21 września
- Krasnystaw – 5 października
- Kruszwica – 8 września
- Malbork – 10 września
- Nakło – 22 września
- Werbkowice – 8 października
Polska trzecim producentem cukru w UE
Jak podaje forsal.pl, największym producentem i eksporterem cukru na świecie jest Brazylia, która odpowiada aż za 24% światowej produkcji cukru (39,4 mln ton). Jak czytamy, do grona największych producentów cukru na świecie zaliczają się również Indie, Unia Europejska, Chiny, USA, Tajlandia, Meksyk, Australia i Pakistan.
– W ciągu ostatnich 10 lat znacznie spadła produkcja cukru w UE (łącznie o ok. 6 mln ton) na skutek limitów produkcji surowca. W wyniku tego wzrosła rola Indii, które odpowiadają obecnie za 13% światowej produkcji cukru (25 mln ton) – podaje portal.
Se.pl zwraca natomiast uwagę, że jako kraj jesteśmy trzecim producentem cukru w UE.
Średniorocznie produkcja krajowa wynosi ponad 2 mln ton, a zużycie to 1,6 mln ton. Zostaje nam więc średnio około 400 tys. ton, które eksportujemy m.in. do Izraela, Niemiec czy do Czech. Import jest marginalny – sprowadzamy z zagranicy głównie cukier trzcinowy oraz ekologiczny – czytamy.
– W ciągu ostatnich 10 lat znacznie spadła produkcja cukru w UE (łącznie o ok. 6 mln ton) na skutek limitów produkcji surowca. W wyniku tego wzrosła rola Indii, które odpowiadają obecnie za 13% światowej produkcji cukru (25 mln ton) – podaje portal.
Se.pl zwraca natomiast uwagę, że jako kraj jesteśmy trzecim producentem cukru w UE.
Średniorocznie produkcja krajowa wynosi ponad 2 mln ton, a zużycie to 1,6 mln ton. Zostaje nam więc średnio około 400 tys. ton, które eksportujemy m.in. do Izraela, Niemiec czy do Czech. Import jest marginalny – sprowadzamy z zagranicy głównie cukier trzcinowy oraz ekologiczny – czytamy.
źródło: KGS
fot. KGS