– Musimy naszym zakładom przetwórczym, zwłaszcza w obszarze strategicznych dla wyżywienia społeczeństwa obszarach zapewnić ciągłość produkcji. A jest to możliwe tylko i wyłącznie wówczas, kiedy będzie możliwe natychmiastowe odizolowanie osób zakażonych od reszty załogi i zbadanie pozostałych osób w trybie przyśpieszonym, tak żeby zminimalizować ilość osób, które będą musiały opuścić zakład – czytamy w liście producentów i przetwórców żywności do ministra zdrowia.
Dodatkowo organizacje zwróciły uwagę na konieczność zapewnienia priorytetowego, zaraz po najważniejszych służbach państwowych, dostępu zakładów przetwórczych do środków dezynfekujących oraz ubiorów ochronnych, takich jak maski, czepki, fartuchy ochronne czy ochraniacze na obuwie. Bez tych środków produkcja w wielu zakładach przetwórczych jest praktycznie niemożliwa.
List do ministra zdrowia został podpisany przez Polską Izbę Mleka, Związek Polskie Mięso, Polską Federację Producentów Żywności, Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego i Związek Polskich Przetwórców Mleka.
Źródło: wiadomoscihandlowe.pl
Fot. Wiadomości Handlowe