Karp od ponad ośmiu wieków pływa w polskich wodach. Pierwsze stawy hodowlane w Polsce założyli w XII wieku cystersi. Co ciekawe, wiele z nich przetrwało do dziś. Kiedyś karp był tylko jedną z wielu ryb słodkowodnych, dziś jest kwintesencją staropolskiego obyczaju świątecznego.
Mało kto wie...
W malowniczym zakątku Wielkopolski, w małej wsi Gorzycko Stare, leży urokliwe gospodarstwo rybackie z 20-letnią historią. Osada rybacka Sazan, której właścicielem jest Krzysztof Kaszkowiak, to 10 ha stawów, nastawionych głównie na produkcję karpia. – Hodujemy karpia w cyklu trzyletnim. Mało kto wie, że karp, zanim trafi na nasze wigilijne stoły, aż tyle czasu dojrzewa. W produkcji zwierzęcej jest to jeden z najdłuższych cykli produkcyjnych – mówi hodowca.
Karp należy do ryb ciepłolubnych. To właśnie za sprawą temperatury rośnie. W Polsce przyjmuje się, że masa karpia handlowego to od 1,5 do 2 kg. – Karpie rosną przy temperaturze od 14°C, a pokarm zaczynają intensywnie pobierać w okolicy 20°C. Co ważne, ryby te przez sześć miesięcy, od października do kwietnia, przestają żerować – mówi Tadeusz Andrzejewski, specjalista ds. rozwoju w gospodarstw...