StoryEditor

Produkcja karpia – czyli co warto wiedzieć o hodowli tych ryb

Hodowla karpia, choć niszowa, jest jedną z najbardziej przyjaznych środowisku produkcji. Ryba ta wzbudza wiele kontrowersji, zwłaszcza przed świętami, co tylko pokazuje, że nasza wiedza na jej temat jest wciąż jeszcze bardzo ograniczona.
16.12.2021., 14:12h
Karp od ponad ośmiu wieków pływa w polskich wodach. Pierwsze stawy hodowlane w Polsce założyli w XII wieku cystersi. Co ciekawe, wiele z nich przetrwało do dziś. Kiedyś karp był tylko jedną z wielu ryb słodkowodnych, dziś jest kwintesencją staropolskiego obyczaju świątecznego.

Mało kto wie...


W malowniczym zakątku Wielkopolski, w małej wsi Gorzycko Stare, leży urokliwe gospodarstwo rybackie z 20-letnią historią. Osada rybacka Sazan, której właścicielem jest Krzysztof Kaszkowiak, to 10 ha stawów, nastawionych głównie na produkcję karpia. – Hodujemy karpia w cyklu trzyletnim. Mało kto wie, że karp, zanim trafi na nasze wigilijne stoły, aż tyle czasu dojrzewa. W produkcji zwierzęcej jest to jeden z najdłuższych cykli produkcyjnych – mówi hodowca.

Karp należy do ryb ciepłolubnych. To właśnie za sprawą temperatury rośnie. W Polsce przyjmuje się, że masa karpia handlowego to od 1,5 do 2 kg. – Karpie rosną przy temperaturze od 14°C, a pokarm zaczynają intensywnie pobierać w okolicy 20°C. Co ważne, ryby te przez sześć miesięcy, od października do kwietnia, przestają żerować – mówi Tadeusz Andrzejewski, specjalista ds. rozwoju w gospodarstw...
Pozostało 90% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Dominika Mulak
Autor Artykułu:Dominika Mulak Dziennikarka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
01. styczeń 2025 21:10