StoryEditor

Prof. Andrzej Rutkowski dr honoris causa UTP w Bydgoszczy

Prof. Andrzej Rutkowski z Katedry Żywienia Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu został doktorem honoris causa Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy.
12.04.2019., 13:04h

Ten zaszczytny tytuł naukowy jest wyrazem uznania za dorobek naukowy oraz wybitną osobowość. Prof. Andrzej Rutkowski - ekspert w zakresie żywienia zwierząt, zwłaszcza drobiu, a także trzody chlewnej, dostąpił tego zaszczytu na bydgoskiej uczelni rolniczej. Rektor Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy prof. Tomasz Topoliński podkreślał: - Aktywność naukowa i zaangażowanie prof. Andrzeja Rutkowskiego w rozwój nauki o żywieniu zwierząt nie tylko w Polsce, ale także na świecie sprawiły, że w tym zakresie Profesor stał się niekwestionowanym autorytetem. -


Nauka praktyce

Prof. Rutkowski jest autorem wielu opracowań naukowych o doniosłym znaczeniu praktycznym dla rozwoju żywienia drobiu i trzody chlewnej. W laudacji z okazji nadania tytułu dr h.c. prof. Marek Bednarczyk z Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy przedstawił osiągnięcia naukowe prof. Andrzeja Rutkowskiego w zakresie poprawy efektywności wykorzystania paszy i stosowania enzymów w żywieniu kurcząt rzeźnych. Prof. Andrzej Rutkowski odkrył zestaw enzymów istotnie poprawiających wartość pokarmową poekstrakcyjnej śruty rzepakowej oraz diet pozbawionych białka zwierzęcego.

Tymi badaniami prof. Rutkowski rozwinął temat stosowania rodzimych źródeł białka w żywieniu zwierząt, jest też aktywnie zaangażowany w program dotyczący zwiększenia wykorzystania krajowego białka paszowego dla wysokiej jakości produktów zwierzęcych.

Zdaniem prof. Rutkowskiego – znanego z praktycznego i rozsądnego podejścia do praktyki – utopią byłoby całkowite wyeliminowanie białka pochodzącego z importowanej do Europy śruty sojowej, ale to nie znaczy, że nie mamy wielu możliwości jego częściowego przynajmniej zastąpienia.


Czy grozi nam głód białka

W swoim wykładzie prof. Andrzej Rutkowski podkreślał, że światu w przyszłości grozi nie tylko deficyt energii, ale też głód białka. Wzrost zamożności społeczeństw do niedawna uznawanych za biedne rodzi za sobą zwiększone zapotrzebowanie na białko.

- Ludzie zarabiając więcej mogą sobie pozwolić na to, by lepiej jeść. Chińczycy dziś spożywają średnio tylko 2 kg drobiu na głowę rocznie, ale ich apetyt rośnie, co oznacza większe zapotrzebowanie na białko do produkcji zwierzęcej – argumentował prof. Rutkowski. Już teraz to właśnie w Chinach spożycie białka roślinnego jest jedno z najwyższych na świecie, co wynika przede wszystkim z zasobności portfela. Jednak coraz więcej ludzi stać na to, by spożywać białko zwierzęce.

– Mamy na świecie ludzi głodujących, niedożywionych i żyjących w dostatku. W krajach bogatych spożycie białka jest czasem wręcz za wysokie. Dzienna dawka białka to 56 gramów na dorosłego człowieka, a my często rozrzutnie odżywiamy się białkiem. Zjadamy powyżej 80 gramów, co niepotrzebnie obciąża zdrowie – podkreślał prof. Rutkowski.


Białko z komórek macierzystych chomika

Jego zdaniem rozsądne gospodarowanie białkiem, zwiększenie udziału białka roślinnego w diecie dla ludzi, poprawa efektywności wykorzystania białka w żywieniu zwierząt są kluczowe dla bilansu białka na świecie.

- Oczywiście pojawiają się pomysły, by zastąpić zwierzęce białko naturalne tym z hodowli komórek macierzystych, np. z chomika – żartował znany z poczucia humoru prof. Rutkowski i zaraz dodał – to wcale nie oznacza, że będziemy spożywać mięso chomika, ale ta technologia jest już gotowa i można tak rozmnożyć w warunkach sztucznych każde białko na bazie komórek macierzystych. Jego zdaniem, na razie technologia ta jest jeszcze zbyt droga, by mogła dostarczyć alternatywnego białka.

- W przyszłości białko będzie pochodzić z wielu różnych źródeł, także z hodowli owadów. Dla Europy przyszłością będzie soja. Jej uprawa nabiera rozpędu i jeśli kroczyć będzie tą samą drogą, co kukurydza, to za kilka lat soja może stać się istotnym źródłem własnego, europejskiego białka – podkreślał prof. dr h.c. Andrzej Rutkowski.  

Prof. Andrzej Rutkowski jest też prezesem Zarządu Polskiego Oddziału Światowego Stowarzyszenia Wiedzy Drobiarskiej, który co roku organizuje Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie „Nauka Praktyce – Praktyka Nauce”, tegoroczna XXXI edycja odbędzie się w Polańczyku 4-6 września 2019 r. kb

Karol Bujoczek
Autor Artykułu:Karol Bujoczek Dyrektor Wydawniczy – Przewodniczący Rady Redaktorów
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 23:12