Ten zaszczytny tytuł naukowy jest wyrazem uznania za dorobek naukowy oraz wybitną osobowość. Prof. Andrzej Rutkowski - ekspert w zakresie żywienia zwierząt, zwłaszcza drobiu, a także trzody chlewnej, dostąpił tego zaszczytu na bydgoskiej uczelni rolniczej. Rektor Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy prof. Tomasz Topoliński podkreślał: - Aktywność naukowa i zaangażowanie prof. Andrzeja Rutkowskiego w rozwój nauki o żywieniu zwierząt nie tylko w Polsce, ale także na świecie sprawiły, że w tym zakresie Profesor stał się niekwestionowanym autorytetem. -
Nauka praktyce
Prof. Rutkowski jest autorem wielu opracowań naukowych o doniosłym znaczeniu praktycznym dla rozwoju żywienia drobiu i trzody chlewnej. W laudacji z okazji nadania tytułu dr h.c. prof. Marek Bednarczyk z Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy przedstawił osiągnięcia naukowe prof. Andrzeja Rutkowskiego w zakresie poprawy efektywności wykorzystania paszy i stosowania enzymów w żywieniu kurcząt rzeźnych. Prof. Andrzej Rutkowski odkrył zestaw enzymów istotnie poprawiających wartość pokarmową poekstrakcyjnej śruty rzepakowej oraz diet pozbawionych białka zwierzęcego.
Tymi badaniami prof. Rutkowski rozwinął temat stosowania rodzimych źródeł białka w żywieniu zwierząt, jest też aktywnie zaangażowany w program dotyczący zwiększenia wykorzystania krajowego białka paszowego dla wysokiej jakości produktów zwierzęcych.
Czy grozi nam głód białka
W swoim wykładzie prof. Andrzej Rutkowski podkreślał, że światu w przyszłości grozi nie tylko deficyt energii, ale też głód białka. Wzrost zamożności społeczeństw do niedawna uznawanych za biedne rodzi za sobą zwiększone zapotrzebowanie na białko.
– Mamy na świecie ludzi głodujących, niedożywionych i żyjących w dostatku. W krajach bogatych spożycie białka jest czasem wręcz za wysokie. Dzienna dawka białka to 56 gramów na dorosłego człowieka, a my często rozrzutnie odżywiamy się białkiem. Zjadamy powyżej 80 gramów, co niepotrzebnie obciąża zdrowie – podkreślał prof. Rutkowski.
Białko z komórek macierzystych chomika
Jego zdaniem rozsądne gospodarowanie białkiem, zwiększenie udziału białka roślinnego w diecie dla ludzi, poprawa efektywności wykorzystania białka w żywieniu zwierząt są kluczowe dla bilansu białka na świecie.
- W przyszłości białko będzie pochodzić z wielu różnych źródeł, także z hodowli owadów. Dla Europy przyszłością będzie soja. Jej uprawa nabiera rozpędu i jeśli kroczyć będzie tą samą drogą, co kukurydza, to za kilka lat soja może stać się istotnym źródłem własnego, europejskiego białka – podkreślał prof. dr h.c. Andrzej Rutkowski.
Prof. Andrzej Rutkowski jest też prezesem Zarządu Polskiego Oddziału Światowego Stowarzyszenia Wiedzy Drobiarskiej, który co roku organizuje Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie „Nauka Praktyce – Praktyka Nauce”, tegoroczna XXXI edycja odbędzie się w Polańczyku 4-6 września 2019 r. kb