Dostarczanie porcji żywności mimo nauki w domu
Proponowane w projekcie rozporządzenia zmiany polegają na wprowadzeniu uregulowań umożliwiających szkołom, których dyrektorzy podjęli decyzję o zawieszeniu zajęć z powodu pandemii, udostępnianie dostarczonych w ramach programu dla szkół porcji dzieciom a także przekazywanie tych porcji rodzicom lub opiekunom uczniów, którzy muszą uczyć się zdalnie.Porcje żywności mogą zostać przekazane rodzicom pod warunkiem, że zobowiążą się oni do ich odebrania oraz udostępnienia dzieciom zgodnie ze sposobem udostępniania określonym dla komponentu owocowo-warzywnego oraz komponentu mlecznego.
Dzięki takim rozwiązaniom dostawcy, którzy dostarczają porcje na podstawie zawartych ze szkołami umów, będą mogli ubiegać się o pomoc udzielaną w ramach „Programu dla szkół”.
Promocja zdrowego odżywiania
W roku szkolnym 2021/2022 (I semestr) zgłosiło się 11 406 szkół w komponencie mlecznym oraz 11 185 szkół w komponencie owocowo-warzywnym. W ramach programu dzieci otrzymują: jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, marchew, rzodkiewki, paprykę słodką, pomidory, kalarepę i soki owocowe, a także mleko, jogurt naturalny, kefir naturalny i serek twarogowy.
W tym roku Program dla szkół został ograniczony z powodu zmniejszenia dotacji na ten cel z Unii Europejskiej. ().