W Lubelskim Urzędzie Wojewódzkim odbyło się wyjazdowe posiedzenie senackiej komisji rolnictwa nt. bezpieczeństwa i jakości żywności, na którym przedstawiono informację dotyczącą rolnictwa ekologicznego w Polsce.
Przełom dla rolnictwa ekologicznego?
Jak zmieniała się liczba producentów ekologicznych od momentu wejścia do Unii Europejskiej? Zaczynaliśmy od 3760, teraz jest ich prawie 22 tys. Ale po drodze był też kryzys.
– Tendencja od 2004 r. była zwyżkowa, następnie po 2013 r. nastąpił spadek liczby producentów ekologicznych. Natomiast powoli zaczynamy obserwować wzrost tej liczby. W roku 2021 r. mamy wzrost o 7,5% - mówiła Małgorzata Waszewska, dyrektor biura Rolnictwa Ekologicznego i Produktów Regionalnych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Pod pojęciem „producent ekologiczny” kryją się nie tylko gospodarstwa ekologiczne, ale także przetwórcy takich produktów oraz importerów i dystrybutorów. Niemniej 90% podmiotów tak zdefiniowanych to producenci roślinni lub zwierzęcy.
Najwięcej producentów ekologicznych zarejestrowanych było w województwach:
- warmińsko-mazurskim (3,5 tys.),
- podlaskim (3,4 tys.),
- mazowieckim (2,8 tys.).
Najmniej gospodarstw ekologicznych jest w:
- opolskim (87),
- śląskim (225),
- kujawsko-pomorskim (489).
W większości województwa nastąpił wzrost liczby gospodarstw ekologicznych za wyjątkiem podkarpackiego, które zanotowało spadek o 2,7%.
Ile gruntów w eko?
Powierzchnia ekologicznych użytków rolnych wzrosła w 2021 r. prawie o 8 proc. w porównaniu do 2020 r. i osiągnęła poziom 549 tys. ha wobec 509 tys. ha rok wcześniej. Największą powierzchnię miały gospodarstwa w województwach:
- warmińsko-mazurskim (114 tys. ha),
- zachodniopomorskim (109 tys. ha)
- podlaskim (60 tys.),
Najmniejszą w:
- opolskim (2,6 tys. ha),
- śląskim (3,7 tys. ha)
- małopolskim (7,9 tys. ha).
Jak wygląda eko-rynek?
Jeżeli chodzi o dane dotyczące produkcji ekologicznej to są one bardzo zróżnicowane. Zmniejszyła się produkcja roślin okopowych i przemysłowych oraz zbóż, ale wzrosło owoców i orzechów. W przypadku produkcji zwierzęcej aż o 71% wzrosła produkcja świń, ale spadła owiec.
Co dalej?
– Pierwszy wniosek jest taki, że liczba producentów się zwiększa. W tym roku jest bardzo dużo nowych zgłoszeń producentów ekologicznych więc możemy spodziewać się rozwoju rolnictwa ekologicznego. To co jest istotne to, aby rozwijała się podaż i produkcja produktów ekologicznych – podsumowała M. Waszewska z IJHARS, która poinformowała także, że w tym roku wejdzie w życie nowa ustawa o rolnictwie ekologicznym, która implementuje unijne przepisy.
wk
fot. IJHARS, EC