Chodzi dokładnie o AquAdvantage Salmon, czyli łososia atlantyckiego, który dzięki wprowadzonej modyfikacji kodu genetycznego rośnie szybciej i przez to szybciej uzyskuje rozmiary ryby handlowej. Postęp jest ogromy – zamiast standardowych 3 lat, ryby nadają się do sprzedaży już po 18 miesiącach. Bernadette Dunham, szefowa Centrum Medycyny Weterynaryjnej (jednostka podległa FDA) przyznała, że dane i informacje przedłożone przez firmę AquaBounty Technologies (hodowca) odnośnie genetycznie zmodyfikowanych łososi pozwalają stwierdzić, że ten produkt spełnia wszystkie wymogi prawne pozwalające na dopuszczenie go do obrotu. A także za uznanie, że jego spożywanie jest bezpieczne. Zgodnie z amerykańskim prawem, żywność wyprodukowana z takich ryb nie musi być w żaden sposób oznakowana.
Modyfikowane genetycznie łososie są hodowane tylko w dwóch specjalistycznych zamkniętych instalacjach – w Kanadzie i Panamie. FDA nie przewiduje dopuszczenia możliwości hodowli tych ryb na terytorium USA. gi