W ostatnim tygodniu listopada francuskie władze weterynaryjne potwierdziły wystąpienie ogniska wysoko zjadliwej ptasiej grypy podtypu H5N1. Choroba została wykryta na niewielkiej, przydomowej fermie składającej się ze stada kurcząt brojlerów i kur niosek. Zainfekowane gospodarstwo znajduje się w departamencie Dordogne (region Akwitania w południowo-zachodniej Francji). Ogólnie zanotowano tam 22 padnięcia drobiu, a pozostałe 10 sztuk zostało poddane przymusowemu ubojowi.
Jednocześnie, natychmiast zastosowano wymagane przepisami środki ochronne oraz plan monitorowania dzikiego ptactwa w tym regionie. Minister rolnictwa Francji Stéphane le Foll uspokoił rodaków, że spożywanie mięsa, jaj i innych produktów z drobiu jest bezpieczne. Nie mniej jednak to wydarzenie spowodowało, że Japonia oraz Egipit wprowadziły tymczasowy zakaz importu drobiu i produktów drobiowych z Francji.
Szczep H5N1 spowodował w ostatnich latach znaczne straty u drobiu w Azji i na Bliskim Wschodzie. Od 2003 r. zanotowano w 15 krajach 650 przypadków zachorowań wśród ludzi z powodu zakażenia tym wirusem, zwykle w wyniku kontaktu z zakażonym drobiem. Śmiertelność wynosiła ok. 60%. Oprac. ag na podst. FAPA